open-navfaktor-logo
search
Neregularnosti
SIPA dostavila izvještaje protiv 19 osoba zbog izbornih prevara, Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnice
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dostavila pet izvještaja protiv 19 fizičkih lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela koja se odnose na neregularnosti u izbornom procesu 2018. godine.
05.05.2020. u 18:34
get url
text

Četiri izvještaja protiv 14 lica su podnesena zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 152. Krivičnog zakona BiH "Prevara pri glasanju" i krivično djelo iz člana 154. Krivičnog zakona BiH "Izborna prevara".

- Također, SIPA je nakon provedenih istražnih mjera i radnji Tužilaštvu BiH dostavila 17 izvještaja o poduzetim mjerama i radnjama – navodi se u odgovoru SIPA-e na zastupničko pitanje Saše Magazinovića vezano za istrage mogućih neregularnosti na Općim izborima 2018. godine.

SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH izvršila provjere u vezi sa nestankom papira namijenjenog za štampanje izbornog materijala u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH, te je izvještaj, nakon provedenih istražnih radnji, dostavljen Tužilaštvu BiH.

Navodi se i da je potpredsjednica Naroda i pravde prijavila navodne nezakonite radnje počinjene na dan održavanja Općih izbora u BiH, te da su službenici SIPA-e proveli istragu, te sačinili i dostavili izvještaj Tužilaštvu BiH.

- Tužilaštvo BiH nije dostavilo novi zahtjev za postupanje – navode iz SIPA-e.

Također je dostavljen izvještaj na osnovu prijave protiv članova CIK-a BiH, ali i protiv NN lica koja su nezakonito prijavljivala glasače CIK-u za glasanje iz inostranstva putem pošte.

- U okviru istrage postupano je po šest zahtjeva Tužilaštva BiH i nakon provedenih aktivnosti podnesena su tri izvještaja o poduzetim mjerama i radnjama sa prijedlogom mjera – navodi se u odgovoru.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da do 13. aprila 2020. godine nije bilo podignutih optužnica za krivična djela iz članova 150 – 150a Krivičnog zakona BiH, te da je zaprimljeno osam prijava protiv 22 lica.

- Donesena je jedna naredba o neprovođenju istrage protiv jednog lica, te je jedna prijava protiv jednog lica riješena na drugi način – kazali su iz Tužilaštva BiH.

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci danas u radu ima dva predmeta iz 2018. godine i to prijavu za krivično djelo koje se odnosi na podmićivanje pri izborima ili glasanju i krivičnu prijavu koja se odnosi na izbornu prevaru.

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo su u toku 2018. godine evidentirana dva krivična predmeta koja se odnose na izborni postupak. Jedan od njih se odnosi na Izvještaj o izvršenju krivičnog djela MUP-a Kantona Sarajevo zbog povrede slobode odlučivanja birača.

- Predmet se nalazi u fazi istrage i u istom nije donesena tužilačka odluka – navode iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Drugi predmet je formiran na osnovu prijave fizičkog lica, podnesene zbog krivičnog djela povreda slobode odlučivanja birača, a donesena je odluka da se istraga ne provodi jer, kako se navodi, nije postojala osnova sumnje da je prijavljena osoba počinila krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.