open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
SIPA u Sarajevu uhapsila Smaila Šikala, Peru ga sumnjiči za pokušaj šverca 1,3 tona kokaina
SIPA je danas u Sarajevu, po potjernici Interpola uhapsila Smaila Šikala, kojeg pravosuđe Perua traži zbog sumnje u šverc narkotika, potvrđeno je za Faktor.
Merima Čustović
20.12.2021. u 16:05
get url
text

Šikala, kao što je odranije poznato, u Peruu sumnjiče da je u januaru 2019. godine u Evropu pokušao prokrijumčariti oko 1,3 tone kokaina.

Uhapšen je u noći između 6. i 7. januara 2019. godine. Tokom policijske u peruanskom gradu Trujillo zaplijenjeno je 800 paketa kokaina hidrohlorida.

Osim Šikala, uhapšen je i jedan državljanin Perua. Paketi kokaina nosili su oznaku BH, a pošiljka je morskim putem trebala biti prebačena do Evrope, odnosno Nizozemske. Nedugo nakon toga policija je uhapsila još tri osobe koje su bile povezane sa Šikalom te je zaplijenjeno dodatnih 400 kilograma kokaina, dok je Flavio Abanto u čijoj je kući živio Šikalo pobjegao policiji. Tada je saopćeno da je ova grupa u Evropu namjeravala prebaciti ukupno 1,3 tone kokaina.

Šikalo je u Sarajevo stigao krajem juna, nakon što je pušten iz pritvora u Peruu. Kasnije je utvrđeno da je sudija koji mu je to omogućio napravio brojne propuste, ali to nije ništa promijenilo.

VEZANI TEKST - SIPA u Sarajevu uhapsila osobu s potjernice Interpola

Kada je izašao iz pritvora, Smaila Šikala je dočekao kamion i odvezao u nepoznatom pravcu. Policijski izvori iz Perua sumnjaju da je Šikalo prvo otišao u Ekvador, a onda je krenuo dalje. U BiH je stigao 25. juna 2021. godine.

Portal Istraga.ba u septembru je objavio fotografije iz Sarajeva, na kojima se nalazi Šikalo.

Dvije godine prije njega, u Peruu je uhapšen njegov komšija i poznanik iz Sarajeva David Cufaj, koji je peruanskoj policiji bio po imenu Raul. Cufaj je rođen u Beogradu, ali je odrastao u Sarajevu, u istoj ulici kao i Smail Šikalo.

David Cufaj zvani Raul trenutno je na izdržavanju kazne u Peruu. On je u januaru 2020. godine osuđen na 17 godina zatvora. U presudi je navedeno da je namjerava iz te zemlje prebaciti dvije tone kokaina u Evropu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.