Ti radnici, čiji su prihodi ispod praga siromaštva, odnosno manji od 60 posto prosječne plaće, najlošije prolaze u Grčkoj, gdje njih 88,9 posto ne može da ode na ljetovanje, navodi se u studiji.

Slijede Rumunija sa 86,8 posto i Hrvatska sa 84,7 posto, prenosi SeeBiz.

Na četvrtom mjestu je Kipar sa 79,2 posto, ispred Slovačke sa 76,1 posto.

Konfederacija ističe da su nejednakosti između najsiromašnijih radnika i onih drugih kada je riječ o odmoru porasle u protekloj deceniji u 16 zemalja članica.

Najveće razlike u mogućnosti odlaska na odmor između radnika s prihodima nižim od prosječne plaće i ostalih radnika su u Hrvatskoj, Grčkoj, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj i Rumuniji.

Povećanje nejednakosti "pokazuje da korist privrednog rasta u Evropi u protekloj deceniji nije raspoređena ravnomjerno", kaže pomoćnica generalnog sekretara CES Esther Lynch.

CES se zalaže za poboljšanje prijedloga evropske direktive koji treba da poveća najniže plaće u EU, a o kojem će Evropski parlament raspravljati nakon ljetne pauze.

Sindikalna konfederacija se zalaže za uvođenje "praga dostojanstva" koji će garantovati da zakonom definisane minimalne plaće ne mogu biti manje od 60 posto prosječne plaće, odnosno manje od 50 posto prosječne plaće u bilo kojoj zemlji članici.

Trenutno je u 17 zemalja članica EU-a minimalna zakonom garantovana plaća niža od 60 posto nacionalne prosječne plaće, ističe CES.

CES zastupa 45 miliona članova 89 nacionalnih sindikalnih organizacija u 39 evropskih zemalja i 10 evropskih sindikalnih federacija.