open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Sivro: Pregovore o novom kolektivnom ugovoru završiti prije nove školske godine
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Kantonalni odbor Kanton Sarajevo smatra da treba započeti i najkasnije do sredine augusta završiti pregovore s Vladom KS o novom kolektivnom ugovoru za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog obrazovanja u KS i dokument potpisati prije početka nove školske godine.
13.05.2020. u 12:27
get url
text

Predsjednik Kantonalnog odbora KS Sindikata Saudin Sivro kazao je danas na konferenciji za novinare da Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u KS prestaje da važi 31. augusta ove godine, a direktno se tiče oko četiri hiljade radnika u Kantonu Sarajevo.

Pojašnjava da je Vladi KS dostavljen prijedlog protokola za vođenje pregovora i prijedlog novog kolektivnog ugovora za koji kaže da je rezultat javne rasprave u 70 sindikalnih podružnica. Radi se, kako je kazao, o dokumentu kojim se, kroz više odredbi, traži oko pet miliona KM više u odnosu na važeći kolektivni ugovor.  

- Stav ovog sindikata je da treba ući u pregovore i završiti ih prije početka nove školske godine. U protivnom, uradit ćemo to na drugi način. Učenici sad imaju online nastavu, od septembra je neće imati nikako ako do 31. augusta ne budemo imali potpisan kolektivni ugovor. To mogu reći i u ime Sindikata srednjeg obrazovanja, s kojima smo stalno na vezi - kazao je.

Sivro naglašava da oblast obrazovanja u novoj 2020/2021. školskoj godini očekuje i, kako je kazao, rješavanje problema tehnološkog viška. Imat će taj problem, među ostalim, i zbog toga što upis učenika u prvi razred osnovne škole nije završen.  

- Taj upis treba završiti u junu, da bi u julu i augustu mogli pripremiti sve za novu školsku godinu. Očekujemo da ministar imenuje komisiju, a od škola da dostave podatke. U nekim školama imamo povećanje broja učenika, u nekim smanjenje. Radnike koji su ostali bez posla zbog smanjenog broja učenika, rješenjem ministra, prebacujemo u drugu školu. Očekujemo da taj posao započne 25. juna i završi do sredine jula da bi sve bilo spremno za narednu školsku godinu - pojasnio je.      

U susretu sa novinarima Sivro se osvrnuo i na interni konkurs za mjesto pomoćnika direktora, za koji kaže da je u toku u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor".

Precizira da je to ustanova koja brine oko stotinu učenika s teškoćama u razvoju te da je bitnije zapošljavanje stručnog kadra koji će direktno raditi s tom djecom poput fizioterapeuta, psihologa ili npr. muzikoterapeuta.    

Zatražili su, kaže, od Vlade KS odgovor na pitanje "da li je dala saglasnost za to zapošljavanje, kad i na osnovu čijeg zahtjeva, imajući u vidu moratorijum na zapošljavanje koji je definirala Skupštine KS".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.