open-navfaktor-logo
search
Sindikat obrazovanja
Sivro: Razliku do 310 KM će nam morati isplatiti ova ili nova vlada
Do izmjena zakona nije došlo jer su se pojedini zastupnici, u prvom redu Mirsad Pindžo (Narod i pravda), pobunili što bi se u tom slučaju, povećale plaće i premijeru, ministrima te zastupnicima u Skupštini KS
12.10.2018. u 15:03
get url
text

Nakon što Skupština KS na današnjoj sjednici nije izmjenila Zakon o izvršavanju Budžeta KS, povećanje osnovice na 310 KM za uposlenike u obrazovanju, policijske i državne službenike u KS palo je u vodu.

Naime, preduslov da im budu isplaćene plaće za period od septembra do decembra 2018. godine po većoj osnovici od 310 KM, kao što je Vlada KS ranije dogovorila sa sindikatima bio je upravo da se izmijeni pomenuti zakon.

Do izmjena nije došlo jer su se pojedini zastupnici, u prvom redu Mirsad Pindžo (Narod i pravda), pobunili što bi se u tom slučaju, povećale plaće i premijeru, ministrima te zastupnicima u Skupštini KS.

Na takvu odluku zastupnika Skupštine KS  danas je reagovao predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor KS Saudin Sivro.

- Danas u Skupštini KS svi su usmeno pričali kako su za 310 KM, ali se zastupnici nisu imali priliku izjašnjavati o Izmjenama Zakona o izvršavanju Budžeta KS za 2018. godinu. Zašto? Zastupnici SDA, SBB-a, BPS-a i BOSS-a, kao vladajuća većina, nisu imali 18 ruku za izglasavanje 310, što su vješto iskoristili opozicioni zastupnici, odnosno zastupnici koji su članovi Naroda i pravde i Naše stranke, bez čijeg glasa se danas nije moglo izglasati 310 KM. Zastupnici SDP-a i DF-a su najavili da će glasati za 310. Kako god, razliku do 310 KM će nam retroaktivno morati isplatiti ovaj saziv Vlade u 2018. godini ili Vlada koju najavljuje Elmedin Dino Konaković, od kojeg, ukoliko bude novi premijer KS, očekujemo dosljednost u stavovima po pitanju statusa radnika u vrtićima i osnovnim školama – napisao je Sivro.

Dodao je da u 2019. godini očekuju osnovicu od 315 KM, te da je početak pregovora u ponedjeljak.

- Vlada Adema Zolja ili Vlada Elmedina Konakovića ili Vlada Semira Efendića ili neka četvrta neka pripremi plate po osnovicu 315 KM u Budžet Kantona Sarajevo za 2019. godinu. SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo neće odstupiti od svojih opravdanih i realnih zahtjeva -  naveo je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.