open-navfaktor-logo
search
Najveća imena PLBiH
Sjećate li se Laudrupa, Ikandea, Jajala, Hervasa, Wooda, Boatenga...?
Možete li zamisliti da u Premijer ligi Bosne i Hercegovine zaigra, recimo, Axel Witsel, fudbalski reprezentativac Belgije?
15.02.2022. u 20:25
get url
text

Fudbaler koji ima veliko međunarodno iskustvo, stotine nastupa u Ligi petice, koji je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva eliminisan od budućeg prvaka kontinenta (Belgija ispala od Italije)...

Dres Tuzla Cityja neće nositi Witsel, ali hoće Emilio Nsue.

VEZANI TEKST - Igrao četvrtfinale AKN: Bivši igrač Middlesbrougha, Mallorce i Real Sociedada potpisao za Tuzla City

Kapiten reprezentacije Ekvatorijalne Gvineje nedavno je, kao kapiten, predvodio svoju reprezentaciju u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija. Njegov tim je eliminisan u četvrtfinalu ovog takmičenja od kasnijeg osvajača Senegala, a Nsue se iz Kameruna zaputio u Tuzlu, gdje je potpisao za tim kojeg s klupe vodi Husref Musemić.

Radi se o fudbaleru sjajne biografije, koji u nogama ima više od 100 utakmica u španskoj La Ligi, igrao je i Premiership, a više od 100 odigranih mečeva ima i u engleskom Championshipu i španskoj La Ligi2.

Posljednji klub bio mu je APOEL iz Nicosije, a prije toga nastupao je za Birmingham, Middlesbrough, Mallorcu, Real Sociedad...

Definitivno, gledajući njegov učinak bit će igrač koji može konkurisati za epitet najveće zvijezde premijerligaških terena.

Da ne bude zabune, Premijer ligu BiH su igrala i veća imena od Nsuea, kao što su Edin Džeko, Luka Modrić, Elvir Rahimić, Saša Papac..., ali prije nego što su postali velike zvijezde.

Kapiten Ekvatorijalne Gvineje u BiH je stigao kao izgrađeno ime sa bogatim iskustvom. Listajući historijske knjige teško je naći igrača slične biografije.

Istina, postoji jedno ime na papiru koje je daleko, daleko najveće u fudbalskim okvirima. Svjetska legenda Michael Laudrup bio je član zeničkog Čelika i bez ikakve dileme najveća je zvijezda koja je "došla" u jedan bh. klub.

Međutim, slavni Danac, koji je nastupao za Juventus, Barcelonu, Real Madrid..., nikada nije zaigrao za Čelik, ali je nešto manje od 48 sati na papiru bio igrač premijerligaša sa Bilinog polja. Priča datira iz 1997. godine, a sve se dogodilo onda kada je iz japanskog Vissel Kobea trebao preći u holandski Ajax.

Prije nego što će zadužiti dres amsterdamskog velikana, Laudrup je "svratio" do Bilinog polja, a onda je Ajax na Čelikov račun uplatio novac koji je kasnije proslijeđen Laudrupu i njegovom menadžeru. Nizozemci nisu morali plaćati porez, Laudrup i menadžer su dobili svoj novac, a vjerovatno je i neko u zeničkom klubu hajrovao...

Slučaj je bio pod istragom nizozemskog i Tužilaštva ZDK zbog sumnje na utaju poreza i pranja nekoliko miliona KM.

A sada o onima koji su ostavili traga na premijerligaškim terenima. Počet ćemo od lidera premijerligaške tabele Zrinjskog, koji se može pohvaliti da je njihov dres nosio sjajni Argentinac, nekadašnji igrač slavne Boce Juniors - Luis Ibanez.

Zvučnim transferima može se pohvaliti i Sarajevo. Bordo dres nosili su igrači koji su nastupali za italijanski Milan (Harmony Ikande), londonski Chelsea (Matej Delač), njemačke bundesligaše Koln (Mato Jajalo) i Nürnberg (Leon Benko), portugalski Porto i špansku Malagu (Milan Stepanov)...

Dres Željezničara nosila su dvojica fudbalera koji su prije dolaska na Grbavicu nastupali u velikim evropskim timovima - Javi Hervas, u čiji CV je upisano da je bio član španske Seville, te Neil Wood, nekadašnji igrač Manchester Uniteda.

Kao bomba odjeknula je vijest da je na zimu 2015. godine u Premijer ligu BiH stigao bivši fudbaler Arsenala. Daniel Jesse Boateng potpisao je za Olimpik, no u dresu Vukova se nije proslavio, a nekoliko mjeseci kasnije napustio je Otoku.

Christantus Ejike, lijevo krilo iz Nigerije, u zimu 2020. godine stigao je u Zvijezdu 09. Ejike je, među ostalim, nastupao za drugi tim francuskog Rennesa, ali je poznatiji po tome što je 2014. godine za svoju zemlju nastupio protiv BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Prema dostupnim podacima za tim iz Etno-sela Stanišić odigrao je 13 utakmica, a posljednju u oktobru 2020. godine.

Za Slobodu je igrao Ivan Fatić, koji pored svog imena ima upisano da je igrao za Inter, odakle je posuđivan u Empoli, Chievo, Lecce... Na Tušnju se nije proslavio, a zbog dugovanja je tužio Tuzlake.  

Koliko će Nsue ostati na Tušnju, hoće li ostaviti traga na premijerligaškim terenima ili će završiti kao Boateng, Hervas i(li) Ejike, saznat ćemo ovog proljeća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.