open-navfaktor-logo
search
Muzej Sarajevo
Sjene zaboravljenih predaka: Otvorena izložba u znak sjećanja na bh. vojnike u Austrougarskoj monarhiji
U Muzeju Sarajevo 1878-1918. sinoć je otvorena konceptualna izložba "Memorija – Sjene zaboravljenih predaka" umjetnice Merime Ivković.  
29.09.2021. u 15:54
get url
text

Na izložbi su predstavljene svjetleće instalacije u obliku kuća unutar kojih su sjene vojnika bosanskohercegovačkih vojnih jedinica, koje simboliziraju njihovu hrabrost osvjedočenu kroz poznati poklič "Bošnjaci dolaze!"

O izložbi i njenoj simbolici, kao i o historijskom diskursu na koji se naslanja, govorio je prof. dr. Zijad Šehić, čiji je naučni članak "Careve egzote – elitne bosanskohercegovačke jedinice K.U.K. armije u Prvom svjetskom ratu (1914-1918)" inspirirao umjetnicu da evocira prošlost i pokuša vizualnim sredstvima pokazati da nas sjene zaboravljenih predaka pokrivaju i danas, i da se u karakterologiji današnjeg Bosanca mogu prepoznati osobine ondašnjeg.

Profesor Šehić je potcrtao značaj Vojnog zakona koji je donesen 1881. godine za formiranje bosankohercegovačkih jedinica u kojima su se nalazili pripadnici svih konfesija, navodeći egzaktne podatke o broju učesnika i njihovoj ulozi u Prvom svjetskom ratu.

O simbolici instalacija iz književno-historijskog ugla govorio je istaknuti pisac i prozaista Ibrahim Kajan, koji je potcrtao važnost govora kroz predmet, te metaforu predmeta i istinsku poruku koju predmet šalje kroz simbolizam.

Izložbu je otvorio Ibrahim Spahić koji je fokus stavio na evropsku Bosnu i Hercegovinu, podstičući autoricu izložbe da napravi ciklus sjećanja jer je naša turbulentna historija najmanje tumačena kroz vizuelnu umjetnost. On je svjetleće kućice u kojima se naziru sjene bh. vojnika vidio kao piramide - metazonu susreta onostranog i ovostranog.

Izložba "Memorija – Sjene zaboravljneih predaka" bit će otvorena do 15. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.