open-navfaktor-logo
search
Crnogorski premijer
Skandalozna Dritanova poruka: Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, nisu ga počinile vojske već politike
Premijer Crne Gore Dritan Abazović obratio se danas na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici. 
11.07.2022. u 12:33
get url
text

- Jedanaestog jula 1995. na ovom mjestu je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. Današnje simbolično obilježavanje je samo sjećanje na ono koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živjeli ovdje, ne samo oni koji su živjeli u okolini, nego i oni za koje se mislilo da su došli da pomognu, a zapravo nisu uspjeli ništa značajnije da urade.

I danas 27 godina nakon toga i dalje na Balkanu živi duh mržnje, duh razdora, duh podjela koji se na svu sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima, ali se manifestuje u politikama koje su govor mržnje ili negacijom istine i činjenica.

To je samo apel svima da moramo biti bolji. Prošlost ne možemo da promijenimo, možemo da promijenimo samo budućnost. Na nama je da izaberemo da li želimo i dalje da živimo u balkanskoj međi ili želimo da  pogledamo istini u oči, da pružimo podršku porodicama žrtava i da nas ovi nišani bijeli, podsjete na nevine žrtve, ne Bošnjaka, nego ljude. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike zla, politike smrti, politike prevara. Zato treba da mijenjamo stvari, da kada izađemo odavdje pogledamo jedne druge u oči i da shvatimo da ima dosta toga što možemo promijeniti nabolje. Da učimo na greškama, da budemo bolji ljudi. Uime Vlade Crne Gore upućujem najveći naklon svim žrtvama, podršku porodicama i da samo zajedno možemo da gradimo mnogo ljepšu budućnost - kazao je Abazović. 

Međunarodna pravna definicija o zločinu genocida, između ostalog kaže: "Genocid znači djela izvršena sa namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa kao takva". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.