open-navfaktor-logo
search
Traga se za četiri osobe
Skender Vakuf: Ekshumirani nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve
Nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Duboki Potok u općini Skender Vakuf. 
03.11.2021. u 16:16
get url
text

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o posmrtnim ostacima žrtve bošnjačake nacionalnosti koja je nestala 1992. godine. 

Glasnogovornica INO BiH Emza Fazlić kazala je da su na ovom lokalitetu u septembru prošle godine ekshumirani posmrtni ostaci dvije žrtve proteklog rata, a DNK analizom je potvrđeno da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su likvidirane 1992. godine na ovom području dok su preko Vlašića pokušavali doći u Travnik. 

Dodala je da se na ovoj teritoriji traga za četiri nestale osobe, a pretpostavlja se da bi danas pronađeni posmrtni ostaci mogli pripadati jednoj muškoj osobi koja je bila dio te grupe. 

Ekshumacija je izvršena nakon što su nedavno istražitelji SIPA-e i Instituta na površini terena uočili posmrtne ostatke ljudskog porijekla. Odmah je lokalitet osiguran, a danas je ekspertni tim za ekshumacije izašao na teren.

Radi se o izuzetno nepristupačnom terenu koji je prošle godine deminiran, a zbog složenosti terena, na ekshumaciji je zatražena i asistencija alipnističkih policijskih timova.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u prosektruru JKP Gradska groblja Visoko gdje će bitii izvršena kriminalističko-tehnička i sudsko-medicinska obrada, te izuzeti koštani uzorci radi DNK analize. 

Ekshumacijom je rukovodilo Tužilaštvo BiH, a izvršena je po naredbi Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.