Skupština Crne Gore nije u srijedu usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola jer nije bilo većine u parlamentu, javljaju crnogorski mediji.

Kako se navodi, za usvajanje je glasovalo 38, a četiri zastupnika su bila protiv.

Predloženim zakonom je istospolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja djece.

Zakonom je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulirani imovinski odnosi partnera.

Nadalje, partneri imaju pravo, kako se navodi, na međusobno nasljeđivanje, a reguliran je i poreski status partnera.

Zajednica života podrazumijeva zajedničku i posebnu imovinu, raspolaganje tom imovinom, pravo na nasljeđivanje mirovine i imovine partnera koji je preminuo.

Također, partneri su u pogledu prava i obveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni s pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dječje zaštite.

No, prijedlogom zakona nije bilo omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje djece. Izdržavanje djeteta moguće je jedino ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje.