open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Skupština KS o migrantskoj krizi: Iz IOM-a obećali da neće dolaziti novi migranti u kamp u Blažuju
Broj migranata u Blažuju je manji i neće biti prihvatanja novih u ovaj kamp, kazala je danas nova šefica misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH IOM Laura Lungarotti prilikom obraćanja zastupnicima u Skupštini KS.
28.01.2021. u 12:58
get url
text

Skupština KS danas održava hitnu sjednicu na kojoj se razmatra migrantska kriza u BiH.

Lungarotti se zahvalila policajcima u KS koji su spriječili eskalaciju sukoba koji se dogodio u Blažuju. Istakla je da IOM sarađuje sa svim državnim institucijama i policijskim agencijama koje se bave pitanjima migracija.

Kazala je da u kampovima sigurnost osiguravaju privatne zaštitarske organizacije, ali da je neophodna i prisutnost policije.

Iz policije u izvještaju koji je dostavljen zastupnicima navedeno je kako je jedan od najvećih problema sa kojim se policijski službenici susreću, prilikom poduzimanja mjera i radnji iz svojih nadležnosti prema migrantima, nemogućnost utvđivanja i potvrđivanja identiteta i samim tim otežano procesuiranja počinilica krivičnih djela i prekršaja.

Zastupnici su postavili niz pitanjima svim institucijama koje se bave migrantima.

Pitali su da li je poznato kakvo je zdravstveno stanje migranata i ko o tome brine, ko određuje gdje će biti migranti smješteni, da li je broj migranata smanjen. Bilo je i pitanja da li se nad migrantima sprovodi nasilje, da li bivaju pretučeni bez ikakvog razloga, šta je sa maloljetnicima bez pratnje staratelja, koliko je zabilježeno smrtnih slučajeva migranata, od čega su preminuli, ima li slučajeva da umiru od pothranjenosti ili smrzavanja.

Jutros je zasjedala i Vlada KS koja je donijela zaključke vezano za migrantsku krizu te je premijer KS Edin Forto istakao da očekuje da se u saradnji sa Skupštinom dođe do određenih zaključaka kako bi se ova situacija uspješno prevazišla.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica kazao je kako je posljednja situacija u kampu u Blažuju pokazala kako KS ima dobru policiju.

- Nered koji smo imali u Blažuju u migrantskom kampu mogao je eskalirati sigurno u nešto gore. Povrijeđeno je šest policajaca i jedan radnik IOM-a. Samo vrlo profesionalnom, efikasnim nastupom naše policije nije došlo do težih posljedica – kazao je Katica ističući kako država treba da počne upravljati migrantskom krizom a da ni Kanton neće sjediti već naprotiv.

Istakao je da je neophodno da se odredi broj migranata koji se ne može premašiti kako bi normalno mogle funkcionisati lokalne zajednice jer je, kako je naveo, jučer u Blažuju bilo 3.205 migranata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.