open-navfaktor-logo
search
Blizu pola milijarde KM
Skupština ZDK usvojila rebalans budžeta i omogućila isplatu jednokratne pomoći
Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je glasovima svih prisutnih zastupnika izmjene i dopune budžeta za 2022. godinu, čime su se stvorili uvjeti za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenim u institucijama tog kantona.
28.12.2022. u 12:48
get url
text

Rebalansirani budžet koji iznosi 497.427.671 KM, usvojila je bivša Vlada ZDK, a osnovni razlog izrade rebalansa, napomenuo je bivši ministar finansija Josip Lovrić (HDZ), bila je da se omogući isplata jednokratne novčane pomoći te da se ublaže inflatorni učinci na stanovništvo i na sve zaposlenike koji primaju plaću iz budžeta.

Premijerka Amra Mehmedić navela je kako nije u svojstvu predlagača akata koji su na dnevnom redu, ali da je dužna informirati o stanju budžeta.

- Istina je da u budžetu ZDK ima 85.348.134,50 KM. Međutim, struktura tih prihoda je sljedeća - namjenska sredstva 53.469.908,50 KM, sredstva doznačena u augustu preko Federacije BiH, odnosno sredstva MMF-a su 31.878.226 KM, budžetska sredstva u budžetu ZDK danas su 'nula' - navela je Mehmedić.

Kako je ustvrdila, Vlada će morati da posudi namjenska sredstva na računu ZDK da bi isplatili jednokratnu pomoć, a potom da donese odluku o unosu nedostajućih sredstava za stvorene obaveze u budžetu ZDK za 2022. godinu.  

Bivši premijer ZDK, a sada zastupnik Mirnes Bašić, istakao je da će "prema izvještajima iz Ministarstva finansija, ovu godinu budžet ZDK biti u suficitu".

- Toliko smo radili, trudili se i ta sredstva nismo potrošili. Štedilo se i došlo do ovog rebalansa da se može isplatiti i ova jednokratna naknada - kazao je Bašić.

U sastav rebalansa uvrštene su i sve odluke o preraspodjeli sredstava koje su usvojene poslije prvog rebalansa budžeta, koji je usvojen u august ove godine, a za isplatu jednokratne pomoći za oko 8.200 budžetskih korisnika, osigurano je oko 9,3 miliona KM.

U nastavku sjednice, nakon pauze, usvajat će se Odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2023. godine, kao i finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe zapošljavanja ZDK za narednu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.