Nakon nekoliko dana izrazito zagađenog zraka, prema prognozama meteorologa, stanovnici Kantona Sarajevo gušit će se još i sutra, prvog dana nove radne sedmice.

No, već u noći sa ponedjeljka na utorak stiže promjena vremena sa snježnim padavinama, koja će, prema riječima Nedima Sladića, meteorologa, donijeti čistiji zrak.

- Preko naših krajeva u noći sa ponedjeljka na utorak proći će frontalna zona koja će uzrokovati padavine i pad temperature zraka, ali i nešto jači vjetar sjevernog i sjeverozapadnog, a potom i sjeveroistočnog smjera. To će spustiti nešto hladniju količinu zraka koja će uspjeti izjednačiti prizemlje i visinu po vertikali. To će omogućiti prodor vjetra u niže slojeve atmosfere i ovaj, da tako kažem "poklopac", koji se nadvio nad sarajevskom kotlinom u kojoj trenutno nema nikakve cirkulacije zraka - objašnjava Sladić.

Kaže kako će već od utorka ujutro stanovnici Kantona Sarajevo disati puno čistiji zrak.

- Nestabilno vrijeme, koje će donijeti bolji kvalitet zraka, zadržat će se u narednih nekoliko dana. No, nažalost ovo što trenutno imamo, neće biti posljednja slika ove zime u Sarajevu, jer već kako se budemo približavali narednom vikendu, očekuje se stabilizacija vremena i više temperature, odnosno nova pojava temperaturne inverzije, što će opet donijeti zagađeniji zrak - dodao je Sladić.