open-navfaktor-logo
search
Budućnost u približavanju EU
Slovenija: Logar, di Maio i Grlić Radman o "non-paperu" i Balkanu
Dokument, navodni "non-paper" o promjeni granica na Balkanu i podjeli BiH po etničkim linijama nije bio tema razgovora šefova diplomatija Hrvatske, Slovenije i Italije koji su u petak na Brdu kod Kranja potpisali zajedničku izjavu o zaštiti sjevernog Jadrana, ali su oni ipak upitani o tome i budućnosti zapadnog Balkana.
21.04.2021. u 16:05
get url
text

Sva trojica ministara, Anže Logar, Luigi di Maio i Gordan Grlić Radman, pritom su se načelno složila da je budućnost regije u približavanju Evropskoj uniji i budućem članstvu, kad države na tom području ispune uvjete.

Logar je još jednom ponovio da je papir koji neki pripisuju slovenskom premijeru "nepostojeći" i "fantomski" dokument i da će Slovenija za vrijeme svog predsjedanja EU-om u drugoj polovini godine organizirati neformalni evropski summit posvećen budućnosti regije u svjetlu budućeg članstva.

Grlić Radman je reagirao na neke medijske napise u kojima se, u medijskim špekulacijama oko neslužbenog "non-papera" koji pripisuju slovenskoj vladi, što ona negira, govori i o hrvatskom "non-paperu" o približavanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, koji je hrvatski ministar među ostalim transparentno predstavio sagovornicima prilikom nedavne posjete Sarajevu.

- Ograđujem se od bilo kakvih insinuacija ili zlonamjernih tumačenja kojima se želi umanjiti vjerodostojnost odnosno kredibilitet našeg afirmativnog pristupa - kazao je novinarima Grlić Radman.

Podsjetio je na mogućnost da se spominjanjem hrvatskog "non-papera" u kontekstu medijskih polemika oko neslužbenog dokumenta čije autorstvo odlučno odbacuju slovenske vlasti, a koji navodno teži podjeli BiH po etničkim linijama, možda i na njega želi baciti "sjenu" i hrvatsku inicijativu o potrebnim reformama u BiH učiniti nevjerodostojnom.

Uz općenite optužbe slovenske lijevo-liberalne opozicije na račun vlade Janeza Janše u vezi s "fantomskim" "non-paperom", proteklih su se dana čule i njene kritike da se Slovenija nije trebala približiti hrvatskoj inicijativi o promjenama izbornog zakona u BiH nego zastupati načelo BiH kao građanske države, s primjerenim izbornim zakonom, koji ne bi usitnjavao BiH. Takvom politikom navodno se udaljuje od velikih članica EU-a, a uz to s Hrvatskom još ima otvoreno granično pitanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.