open-navfaktor-logo
search
Nisu potpisali, ali...
Slovenija podržava postavljanje ograda i žica na granicama
Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs podržao je u petak poziv 12 članica EU-a da se evropskim sredstvima finansira postavljanje ograda i žica na vanjskim granicama Evropske unije, iako Slovenija nije među potpisnicama njihovog pisma Evropskoj komisiji.
08.10.2021. u 21:48
get url
text

Slovenija u ovom semestru predsjedava Vijećem EU-a, a od predsjedavajuće članice se očekuje da se ne pridružuje pojedinim inicijativama za svog mandata nego da djeluje u pravcu postizanja kompromisnog rješenja.

No slovenački ministar na sastanku u Luxembourgu je kazao da Slovenija podržava to pismo.

- Prijedlog potpisanih 12 članica Slovenija podržava - kazao je Hojs na konferenciji za novinare u Luxembourgu nakon sastanka ministara unutarnjih poslova, javila je Hina.

VEZANI TEKST - Milanović: Meni je bolesno da Hrvatska ima žičanu ogradu prema BiH, pa i da tamo nema Hrvata

Dodao je da Ljubljana podržava zahtjev 12 država da se ograde finansiraju evropskim sredstvima, iako Slovenija tu nema finansijskog interesa jer nema vanjske granice EU-a nego je njena granica prema Hrvatskoj vanjska granica Schengena.

Ministri unutrašnjih poslova Litvanije, Austrije, Bugarske, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Grčke, Mađarske, Latvije, Poljske i Slovačke uputili su pismo Evropskoj komisiji u kojem kažu da je "podizanje fizičkih barijera djelotvorna mjera zaštite granica koja služi interesima čitave EU, ne samo zemalja na prvoj liniji".

Oni kao legitimnu mjeru zaštite granice također predlažu da se podizanje protumigrantskih zapreka "dodatno i adekvatno" finansira iz evropskog budžeta.

Evropska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson kazala je da može razumjeti da neke države na granicama postavljaju ograde, ali se protivi tome da bi se to činilo uz pomoć zajedničkih evropskih sredstava, dok problem migracija treba rješavati u paketu o azilu i migracijskoj politici EU-a.

Hojs je rekao da se ne slaže s njenim ocjenama.

On je podsjetio da je Slovenija 2015. i 2016. godine većinu svoje granice prema Hrvatskoj zaštitila protumigrantskim barijerama, te dodao da će se s gradnjom ograde nastaviti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.