Kako bi se zaustavilo širenje virusa u Sloveniji, zatvaraju se restorani, hoteli i trgovački centri, dječji vrtići, đački i studentski domovi, ali uz neke izuzetke slične onima u vrijeme kad su se restrikcije uvele u proljetnom prvom valu epidemije.

Tako će biti otvorene menze u radnim organizacijama, bolnicama, omogućena dostava ili preuzimanje hrane uz mjere zaštite, a lokalne vlasti su pozvane da omoguće čuvanje vrtićke djece za zaposlene u nužnim javnim službama i poduzećima.

Veći broj odluka o novim mjerama stupa na snagu u subotu i važit će najmanje sedam dana, a idućeg četvrtka vlada će donijeti odluku hoće li se mjere produžiti, zaoštriti ili se neke od njih ublažiti, što ovisi o razvoju epidemiološke situacije.

Janša je kazao da je optimist da će se širenje virusa ograničiti jer sada svi shvaćaju da je to "opasnost koja ne bira". Dodaje da je Slovenija "u zahtjevnoj" situaciji, ali da je slično i u drugim evropskim državama, da je vlada u kontaktu i komunikaciji s drugim evropskim vladama, razmjenjuje s njima iskustva.