Prijedlog Komisije o paktu o migracijama i azilu iz kojeg su zbog protivljenja nekih članica iz srednje i istočne Evrope izostavljene tzv. obvaezujuće kvote za prihvat migranata, ali uz određene obaveze solidarnosti kod njihove relokacije iz zemalja prvog dolaska, komentirala je Tanja Fajon, predsjednica opozicionih Socijalnih demokrata.

Ta stranka često kritizira vladu zbog navodnog približavanja Višegradskoj grupi,  pa i kad je riječ o odbijanju solidarnosti s migrantima i zemljama u kojima ih je najviše.

Zemlje V4 u četvrtak su kritizirale nove prijedloge Bruxellesa o reformi evropskih pravila o upravljanju migracijama i azilu o kojima će evropski čelnici razgovarati na samitu iduće sedmice.

- Prijedlog Komisije je korak u pravom smjeru, ali neće ići lako, a u pregovorima će pitanje solidarnosti i relokacije i vraćanja migranata biti najtvrđi orasi - kazala je Fajon, rekavši da je potrebno više solidarnosti među članicama i stvaranja međusobnog povjerenja.

U tom je smislu Fajon pozvala sadašnju vladu Janeza Janše da "preuzme odgovornost" i bude "dio rješenja a ne dio problema", kod traženja kompromisa za novu evropsku migracijsku politiku i pravila o azilu.

Na njen je istup prilično oštro reagirao premijer Janša čija je vlada pripremila prijedlog novog zakona o strancima po kojem će biti lakše vraćanje migranata a pravila za dobivanje azila postrožena.

- Od svakog onog ko u Sloveniji ili u EU smatra da se druge može prisiliti na primanje ilegalnih migranata očekujem da najprije primi barem dva migranta u svoju veliku kuću ili vilu - napisao je Janša, navevši da to očekuje i od Fajon koja kao zastupnica u Evropskom parlamentu ima "vilu" i "15 hiljada" eura mjesečnih primanja, pa bi i djelom trebala demonstrirati solidarnost.

Iako slovenski premijer, kojeg opozicija lijevog centra često optužuje za oponašanje politike koju u susjednoj Mađarskoj zastupa njegov prijatelj, mađarski premijer Viktor Orban, nije direktno u tvitu spomenuo prijedlog Evropske komisije, njegove se riječi mogu tumačiti i kao kritika briselskih birokrata i institucija kad je riječ o problemu migracija koji se tiče i Slovenije jer leži na balkanskoj migracijskoj ruti, ocjenjuju slovenski mediji.

Komentirajući prijedlog EK i sumnje opozicije prema novoj migracijskoj politici koju zastupa vlada desnog centra, ministar unutrapnjih poslova Aleš Hojs izjavio je u četvrtak da je Slovenija kad je riječ o primanju izbjeglica i migranata i do sada pokazivala solidarnost i bila širokogrudna, prenosi Hina.

Prema broju odobrenih zahtjeva za azil na milion stanovnika Slovenija je ispred Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske i Slovačke i odobrila je 50 takvih zahtjeva, kazao je Hojs, ali je potvrdio da je u pripremi zakon koji će zaoštriti uvjete za dobivanje azila.

- Mi politiku azila zaoštravamo, zato su rješenja koja je sada predstavila Evropska komisija za nas daleko od željenog kompromisa - kazao je Hojs.

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Geržina izjavio je pak da Slovenija zagovara načelo "dobrovoljne solidarnosti", a protiv je obvezujućih kvota i obvezujuće solidarnosti, što je prijedlog Komisije.

"Komisija na žalost ustraje na konceptu koji je i do sada unosio podjele među države članice", kazao je Geržina koji očekuje da će se upravo pitanje obvezne solidarnosti naći u fokusu rasprava koje će uslijediti "idućih tjedana i mjeseci".