open-navfaktor-logo
search
Izbrojano 99 posto glasova
Slovenija: Stranka Roberta Goloba pobjednik izbora, u Državnom zboru pet političkih partija
Nakon 99 posto prebrojanih glasova na parlamentarnim izborima u Sloveniji, pobjednik je Slobodarski pokret (Gibanje Svoboda), a samo pet stranaka prešlo je izborni prag za učešće u Državnom zboru (Parlamentu).
25.04.2022. u 09:10
get url
text

Kako je saopćeno rano jutros nakon većine prebrojanih glasova, prednjači stranka Gibanje Svoboda sa 34 posto osvojenih glasova (41 mandat), zatim SDS sa 23,5 posto osvojenih glasova (27 mandata), NSi je osvojio 6,8 posto (osam mandata), SD je dobio 6,6 posto glasova (sedam mjesta) i Ljevica 4,4 posto glasova (pet mjesta).

Obrađeno je ukupno 1.179.000 glasačkih listića, od kojih je više od 10.000 nevažećih, prema djelimičnom nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije.

Ispod izbornog cenzusa ostaju LMŠ (3,7 posto glasova), Povezivanje Slovenije (3,4 posto), Resni.ca (2,9 posto), SAB (2,6 posto) i Pokret zdravo društvo (1,7), Naša budućnost i Dobra država (1,7), Piratska stranka (1,6), Naša država (1,5), SNS (1,5), Vesna (1,3), ZLS (0,7) ), DeSUS (0,6), Lista Boris Popović (0,4), DOM ( 0,18), ZOS (0,05) i Pokret Ujedinjene Slovenije (0,01 posto).

Glasanje putem pošte

Predsjednik Državne izborne komisije (DVK) Dušan Vučko u međuvremenu savjetuje stranke i kandidate da ne slave, jer se stvari mogu promijeniti dok se svi glasovi ne prebroje. Upitan može li glasanje putem pošte promijeniti ishod glasanja, kaže: "Glasanje putem pošte kao i u zemlji obično je otprilike istog omjera."

- Međutim, moramo sačekati podatke o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, prema našim podacima na DKP-ovima veći nego inače, i naravno tu su i glasački listići iz inostranstva - rekao je Vučko.

On je potvrdio da su dva biračka mjesta, u Bizoviku i u Senožetama u Dolu kod Ljubljane, ostala bez glasačkih listića. Problem je riješen produžavanjem glasanja na oba biračka mjesta sve dok je svako biračko mjesto bilo zatvoreno kada su pronađeni i dostavljeni nestali glasački listići. Vučko smatra da je do spomenute komplikacije vjerovatno došlo zbog visoke izlaznosti birača odnosno dakle "jer je neko očito prekršio instrukciju da na biračkom mjestu bude onoliko glasačkih listića koliko ima birača".

Trenutno je prebrojano 99,68 posto glasova, a izlaznost je 69,71 odsto.

Konačni nezvanični rezultati parlamentarnih izbora morat će da se sačekaju do 3. maja, a očekuje se da će se novi saziv Državnog zbora sastati za deset dana kasnije, 13. maja.

Ovog puta, čini se, u Državni zbor ušlo je svega pet stranaka, što je najmanje do sada. Na izborima prije četiri godine u Državni zbor uvršteno je devet stranaka (SDS, LMŠ, SD, SMC, Levica, NSi, SAB, DeSUS, SNS), a 2014. sedam (SMC, SDS, DeSUS, SD, Ujedinjena ljevica, NSi, Savez Alenke Bratušek).

Razgovori o koaliciji

Rezultati izbora izazvali su oprečne reakcije u štabovima stranaka učesnica. Najviše oduševljenja bilo je, naravno, u sjedištu pobjednika Slobodarskog pokreta. Predsjednik te stranke Robert Golob najavio je da će prvi razgovori o koaliciji biti obavljeni narednih dana i da SDS i NSi nisu na spisku onih sa kojima se namjeravaju sastati u skorije vrijeme.

- Ne isključujem, ali prioriteti su jasni i na prvom mjestu nisu zakoni za koje je potrebna ustavna većina, za to će biti vremena - rekao je Golob.

Lider SDS-a Janez Janša čestitao je relativnom pobjedniku na izborima i istakao da će oni biti još jači u Državnom zboru.

- Postigli smo dobre rezultate i tamo gdje ih još nismo ostvarili - rekao je.

Koordinator Ljevice Luka Mesec najavio je da će ponuditi ostavku.

Izbore su pratili i brojni strani novinari, koji su ih opisali kao revolucionarne, posebno s obzirom na veliki jaz između prvoplasiranih i drugoplasiranih stranaka. Smatraju da birači u Sloveniji žele promjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.