Patentiran izum

Slovenski naučnik patentirao koncept pohrane električne energije

Objavljeno: 11.05.2019. u 09:58

Taj je postupak ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno pohranjivanje energije s većom energetskom gustoćom od one koja se, primjera radi, nalazi u fosilnim gorivima

Slovenski naučnik Matjaž Valant, voditelj laboratorija za istraživanje materijala i dekan Fakulteta za znanosti o okolišu iz Nove Gorice, patentirao je svoj izum pohranjivanja električne energije koji bi privredi mogao donijeti velike uštede.

Kako piše ljubljansko "Delo", Valantov izum rješava jedan od najvećih problema u energetici, a to je neuravnoteženost proizvodnje i potrošnje, zbog koje u sistemu mora doći do povremenog energetskog balansiranja i gubitka električne energije.

Ovaj izum, a riječ je zapravo o konceptu koji će se nastaviti razvojem i izradom prvog prototipa, taj problem rješava "pohranjivanjem energije u oksidacijsko-redukcijskom potencijalu čvrste tvari", navode slovenski mediji.

Taj je postupak ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno pohranjivanje energije s većom energetskom gustoćom od one koja se, primjera radi, nalazi u fosilnim gorivima.

Ugovor o prodaji patenta i njegovu korištenju Valant i univerzitet na kojem radi potpisali su s privatnim poduzećem Institute CES sa sjedištem u Šmarješkim toplice, a koje ima strane investitore.

Direktorica te kompanije Nina Gramc izjavila je da će Laboratorij za istraživanje materijala koje vodi Valant za njih izraditi prvi funkcionalan prototip baziran na Valantovom patentu pohranjivanja energije.

Taj će prototip definirati sve važne tehnološke, energetske i ekonomske parametre ove tehnologije, kazala je Gramc.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije