open-navfaktor-logo
search
Odličan rad
Složenom operacijom u KCUS-u spašena funkcija šake kod mlađeg pacijenta
Na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je urađen izuzetno zahtjevan operativni zahvat presađivanja kosti i mišića s noge na ruku.
21.10.2022. u 14:56
get url
text

Riječ je o mlađem pacijentu kojem je uslijed prostrijelne rane zadobijene u lovu potpuno uništena jedna od dvije kosti na ruci, uslijed čega mu je prijetila trajna invalidnost.

Zahvaljujući odličnom radu multidisciplinarnog tima operacija je uspješno završena, a pacijent se trenutno oporavlja na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove. 

Multidiciplinarni operativni tim ljekara činili su mr. sci. dr. Adan Zećo i mr. sci. dr. Goran Obradović sa mr. sci. dr. Farukom Lazovićem, mr. sci. dr. Edinom Kulenovićem, anesteziolog dr. Lejla Dreca, dr. Omar Čvorak, dr. Walid Shammari, kao i instrumentari i Alma Lemeš, Enida Porović, Adna Halilović, Mišo Joksimović, Mirsada Muhibić i Irma Džaferović. 

Prema riječima dr. Adnana Zeće, pacijentu je pomoću manje kosti potkoljenice (fibule) nadomješten defekt radijusa.

- Izuzetno mi je drago da smo zajedničkim radom uspjeli vratiti jednom mladom čovjeku funkciju šake. Po završetku postoperativnog tretmana on će se vratiti svakodnevnim redovnim aktivnostima, što bi sigurno bilo nemoguće u slučaju da nismo uradili ovaj zahtjevan operativni tretman – istakao je dr.Zećo.

Dr. Goran Obradović ističe da se na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju rade najzahtjevniji mikrohirurški zahtjevi, kakvi se rade na prestižnim svjetskim klinikama. On dodaje da su uspješni zahvati rezultat višegodišnjih edukacija, ali i novih multidisciplinarnih pristupa u liječenju, koji daju najbolje rezultate.

Šefica Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS-a prof. dr. Sanela Salihagić navodi da se na ovoj klinici zbrinjavaju i uspješno liječe pacijenti iz cijele Bosne i Hercegovine.

- U proteklih nekoliko godina značajno smo unaprijedili kvalitetu zdravstvenih usluga. Imamo tim izvrsnih hirurga i medicinskog osoblja spremnih da se suoče sa najzahtjevnijim izazovima. Prateći novitete u ovoj oblasti medicine uz stručno obrazovanje i usavršavanje znatno smo proširili dijapazon usluga na našoj klinici“ – izjavila je prof. dr. Salihagić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.