open-navfaktor-logo
search
I pored pada prihoda
Služba za zapošljavanje KS: Dovoljno novca za isplate naknada
Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo saopćila je da joj je u prvih šest mjeseci 2019. godine uplaćeno doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti u visini od 18.918.494 KM, dok je u prvih šest mjeseci ove godine za te namjene uplaćeno uplaćeno 18.275.034 KM. 
27.07.2020. u 11:09
get url
text

Iz ove Službe ističu da se prema priloženom može vidjeti da pad naplate doprinosa od nezaposlenosti iznosi 643.460 KM ili oko 3,5 posto. Ovaj manji pad uplata doprinosa neće imati nikakav utjecaj na redovne aktivnosti Službe u 2020. godini i sve obaveze po pitanju isplate novčanih naknada mogu se realizovati i bit će isplaćene u redovnim rokovima kako zakon i propisuje. 

- Istovremeno, kada se posmatra rast broja nezaposlenih može se konstatovati da je prema podacima Porezne uprave u FBiH broj zaposlenih sa mjestom prebivališta u Kantonu Sarajevo sa 20. julom ove godine iznosio 138.676, a da je u periodu od početka pandemije uzrokovane Covidom-19 bez posla u KS ostalo oko 5.000 radnika, te se može konstatovati da pad zaposlenih radnika u KS u procentualnom iznosu je manji od četiri posto u odnosu na ukupan broj zaposlenih u KS - navodi se u saopćenju. 

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo je na dan 24. juna (promjena upravljačke strukture) imala neriješenih zahtjeva za isplatu novčane naknade u visini od oko 3.100 (zaprimljenih) predmeta. Služba će u ovoj sedmici izdati sva rješenja za sve ove predmete koji su zaprimljeni u periodu proglašenog stanja nesreće, a dalje će se rješavati predmeti kako se zaprimaju. 

Iz Službe su uputili izvinjenja svim korisnicima, a posebno onima koji su obrade svojih predmeta čekali više mjeseci, te potvrdili da novca za te isplate ima za sve korisnike. 

- Ujedno, želimo naglasiti da svi programi koje samostalno realizuje Služba i svi programi koji se realizuju preko Službe za zapošljavanje KS, a iste raspisuje Federalni zavod za zapošljavanje, realiziraju nesmetano i plaćanja prate dinamiku realizacije programa - navodi se u saopštenju Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.