Petak, 03.04.2020.

Vanredno u Sjenici

Sniježni nanosi blokirali puteve, muškarac pronađen mrtav u zametenom autu

Putni pravac Novi Pazar - Sjenica je i jutros bio blokiran, a u prekidu je i autobusna linija Novi Pazar - Sarajevo, javlja reporter Anadolu Agency s terena.

Predsjednik Općine Sjenica Hazbo Mujović je rekao da su gotovo svi putevi na seoskom području neprohodni i da je iz tog razloga proglašena vanreda situacija.

- Zbog snježnih nameta, devedeset posto sela na podučju Sjenice je zavejano i neprohodno. Sa svom mehanizacijom kojim raspolaže Opština Sjenica probamo da glavne saobraćajnice i seoske puteve očistimo do mjesnih centara - rekao je Mujović.

Put Novi Pazar - Sjenica je neprohodan zbog zastoja u Dugoj Poljani. Od Sjenice prema Ivanjici i Novoj Varoši taj put je otvoren za saobraćaj.

Mujović je pojasnio da je zbog sniježne oluje na određenim područjima i dijelovima puta došlo do formiranja nanosa što je dovelo do usporavanja, zatim i prekida saobraćaja.

- Sa svom raspoloživom mehanizacijom, uključujući privatna preduzeća, krenuli smo u deblokadu i očekujemo da će u narednih nekoliko dana biti deblokirana sva naseljena mjesta - poručio je Mujović.

U tri sata poslije ponoći izvučen je posljednji automobil iz zavejane kolone automobila kod mjesta Sušice na putu prema Dugoj Poljani, dok je kolona iz Ivanjice oko ponoći uspjela da dođe do Sjenice.

Na spašavanju ljudi zarobljenih u vozilima učestvovali su pripadnici Vatrogasne službe, Policije i Hitne službe i sjeničke Gorske službe spašavanja, mašinovođe JP za uređivanje građevinskog zemljišta Sjenice, te veliki broj građana.

Tokom noći je na putnim pravcima oko Sjenice spašeno na desetine ljudi, a mnogi su vraćeni za Dugu Poljanu ili Novi Pazar, saopćile su lokalne službe Sjenice.

MUP Srbije je saopćio da su tokom protekle noći, na putu Novi Pazar – Sjenica, pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Novi Pazar evakuisali 20 osoba iz zametenih automobila, među kojima je bilo petero djece, a pretragom terena pronađeno je beživotno tijelo starijeg muškarca u jednom zametenom automobilu. Iz Općine Sjenica je potvrđeno da je na putu prema Dugoj Poljani u mjestu Sušica pronađena osoba koja se smrzla u snijegu. Riječ je o R. Č. (66), nekadašnjem matičaru Općine Sjenica, koji je pronađen mrtav u automobilu. Vatrogasci su izvukli tijelo nastradalog, uviđaj je obavila policija, a dežurni ljekar sjeničkog Doma zdravlja konstatovao je smrt.

Nadležne službe nastavljaju sa čišćenjem snježnih nanosa koristeći današnje povoljne vremenske prilike.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh