Proteklog vikenda, nepoznata osoba ili više njih, oskrnavili su Centralno spomen obilježje poginulim borcima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu. Sa ovog spomen obilježja, čija je rekonstrukcija i izgradnja u toku, vandali su otuđili tri reflektora čime su. 

Kako poručuju iz Vlade BPK, oni koji su to učinili, nažalost, još jednom su pokazali da ne prezaju da unište i pogaze mjesta namijenjena čuvanju trajnog sjećanja na žrtvu i borbu onih koji su branili i odbranili ovaj grad i kanton, zahvaljujući kojima svi, pa i ti isti neodgovorni pojedinci, slobodno mogu da žive u Goraždu.

- Zar nam ništa više nije sveto? Zar oni koji su žrtvovali život za dobrobit svih nas ne zaslužuju da imaju najljepše spomen obilježje? Spomen obilježje će biti ponos ovog grada i mjesto na koje ćemo dolaziti sa dostojanstvom i poštovanjem prema njihovoj žrtvi, mjesto na kojem će se okupljati mladost i učiti o tome ko su bili ti ljudi i koliko je velika bila njihova žrtva.  A jeste bila velika, taman toliko koliko su mali i jadni ti koji su ga oskrnavili. Oštro osuđujemo ovaj čin i vjerujemo da će počinioci biti vrlo brzo uhvaćeni i procesuirani - poručuju iz Vlade BPK. 

Podcrtavaju da ostaje gorak ukus u ustima i nemoć pred činjenicom da su, nažalost, "među nama i oni koji ne cijene ili nisu još naučili da cijene vrijednost ovih ljudi, naših heroja, kao ni mjesta koje podižemo njima u spomen".