open-navfaktor-logo
search
Goražde
Sraman čin: Ukrali reflektore sa spomenika poginulim borcima
Zar nam ništa više nije sveto, zar oni koji su žrtvovali život za dobrobit svih nas ne zaslužuju da imaju najljepše spomen obilježje, poručuju iz Vlade BPK
04.11.2019. u 17:02
get url
text

Proteklog vikenda, nepoznata osoba ili više njih, oskrnavili su Centralno spomen obilježje poginulim borcima Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu. Sa ovog spomen obilježja, čija je rekonstrukcija i izgradnja u toku, vandali su otuđili tri reflektora čime su. 

Kako poručuju iz Vlade BPK, oni koji su to učinili, nažalost, još jednom su pokazali da ne prezaju da unište i pogaze mjesta namijenjena čuvanju trajnog sjećanja na žrtvu i borbu onih koji su branili i odbranili ovaj grad i kanton, zahvaljujući kojima svi, pa i ti isti neodgovorni pojedinci, slobodno mogu da žive u Goraždu.

- Zar nam ništa više nije sveto? Zar oni koji su žrtvovali život za dobrobit svih nas ne zaslužuju da imaju najljepše spomen obilježje? Spomen obilježje će biti ponos ovog grada i mjesto na koje ćemo dolaziti sa dostojanstvom i poštovanjem prema njihovoj žrtvi, mjesto na kojem će se okupljati mladost i učiti o tome ko su bili ti ljudi i koliko je velika bila njihova žrtva.  A jeste bila velika, taman toliko koliko su mali i jadni ti koji su ga oskrnavili. Oštro osuđujemo ovaj čin i vjerujemo da će počinioci biti vrlo brzo uhvaćeni i procesuirani - poručuju iz Vlade BPK. 

Podcrtavaju da ostaje gorak ukus u ustima i nemoć pred činjenicom da su, nažalost, "među nama i oni koji ne cijene ili nisu još naučili da cijene vrijednost ovih ljudi, naših heroja, kao ni mjesta koje podižemo njima u spomen".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.