open-navfaktor-logo
search
Buran kraj sedmice
Srbija na nogama, očekuju je dva masovna okupljanja vlasti i opozicije
Srbiji predstoji buran kraj sedmice s dva masovna skupa vlasti i opozicije u petak i subotu, koji svjedoče o dubokim podjelama u društvu i na političkoj sceni, dok vrh vladajuće Srpske napredne stranke za subotu na svojoj partijskoj skupštini najavljuje "sudbonosne odluke".
26.05.2023. u 09:02
get url
text
get url
text

Okidač masovnim protestima bile su dvije tragedije s početka maja, u kojima je u beogradskoj osnovnoj školi i selima u okolini Mladenovca ubijeno 18 osnovnoškolaca i mladih, a 20 ih je ranjeno, što je potaknulo masovne građanske proteste i kritike vlasti za toleriranje i promicanje nasilja u javnom prostoru i medijima.

Građane je na protest "Srbija protiv nasilja" pozvala proevropska opozicija, a na spisku njihovih zahtjeva su ostavke visokih policijskih dužnosnika koje smatraju krivim za posljedice poticanja i toleriranja nasilja u javnosti, te uskraćivanje nacionalne frekvencije privatnim provladinim televizijama koje nekritički promiču nasilje i mržnju u svojim programima.

Vlast je te proteste, kojima su u dva navrata više sati blokirane ključne saobraćajnice u Beogradu, nazvala zloupotrebom tragedija i "ogoljenim lešinarenjem". Srbijanski predsjednik i vođa vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić uzvratio je pozivom svojim pristašama na miting "najveći ikad", nazivajući ga skupom "Srbija nade".

Na trećem protestu i do 100.000 ljudi

Svaki od tri građanska protesta koje je animirala proevropska opozicija bio je masovniji od prethodnog, uz procjene da je na drugom bilo 50.000 ljudi, a na trećem i do 100.000, dok je Vučić tvrdio da ih je bilo 9.000 i 11.000.

Istovremeno, Vučić očekuje da će skup pristaša i članova SNS-a masovnošću nadmašiti sve prethodne građanske proteste na kojima su i sve glasniji zahtjevi za njegovima povlačenjem s čela države, premda je tek na početku druge godine drugog petogodišnjeg mandata.

Građanski protesti su zbog skupa podrške Vučiću pomjereni s petka na subotu, a najavljeno je da će demonstranti napraviti prsten oko kvarta gdje je sjedište Radio-televizije Srbije, javnog servisa koji je na meti opozicije i javnosti uz osude da je naklonjen vlasti i ne izvještava u općem interesu.

Vučić je u međuvremenu, aludirajući na smjenu vlasti u Ukrajini protestima na kijevskom trgu Majdan 2014., poručio da "u Srbiji neće biti Majdana" i da se vlast neće mijenjati na ulici već na izborima, a nagovijestio je da bi mogli biti već ove jeseni.

Bili bi to drugi vanredni izbori za manje od dvije godine, iako vladajuća koalicija koju predvode Vučićevi naprednjaci ima komotnu većinu u parlamentu, ali i sve glasniju i lijevu i desnu opoziciju koja ukazuje na sve duži spisak kritika aktualnoj vlasti.

Vučić i SNS na vlasti su od 2012., a redovne izborne cikluse često su prekidali vanrednim izborima, ovisno o procjeni političke snage i podrške koju su u tim periodima imali.

Hibridni ili tranzicijski režim

Srbija, inače, ni četvrtu godinu za redom, nije svrstana među demokratske zemlje, već u "hibridne ili tranzicijske režime" u kojima su demokratske institucije krhke, a izazovi u zaštiti političkih prava i građanskih sloboda "značajni", pokazalo je posljednje izvješće "Države u tranziciji 2023." američke organizacije Freedom House (FH).

Vučić se, po ocjeni FH-a, održao na vlasti tako što je sebe postavio kao ključnu ličnost za domaću i regionalnu sigurnost, koristeći razne krize koje je sam pravio kako bi skretao pažnju sa toga što njegova vlada preuzima medije i ušutkuje kritičare iz civilnog društva.

U međuvremenu, ocjene u srbijanskoj javnosti su da Vučić pozivom na "najveći skup ikad" želi direktno izmjeriti rejting i pokazati da poslije više od dva miliona glasova na predsjedničkim izborima u aprilu 2022. i dalje uživa izuzetnu podršku.

No, posljednjih dana pojavilo se više informacija koje ukazuju da Vučićeva SNS poseže za direktnim pritiscima na uposlenike u javnim poduzećima, u kojima imaju svoje namještenike, da učestvuju na protestu "Srbija nade" u petak popodne u centru Beograda.

Naprednjaci su za potrebe prijevoza pristaša iz cijele Srbije navodno angažirali čak 2.200 autobusa.

Samo dan nakon tog skupa u Beogradu, SNS će održati stranačku skupštinu u Kragujevcu gdje se, kako je ranije najavio Vučić, očekuju neke "sudbonosne odluke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.