open-navfaktor-logo
search
Krivična prijava
Srbijanska opozicija optužuje ministra policije da je falsificirao diplomu
Na akademsku titulu ministra Stefanovića u srbijanskoj je javnosti i ranije skrenuta pažnja kada je dovedena u pitanje autentičnost njegove doktorske disertacije
08.07.2019. u 20:05
get url
text

Opozicioni Savez za Srbiju (SZS) predao je Višem tužilaštvu krivičnu prijavu protiv srbijanskog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog falsificiranja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju i zatražio istragu, ukazujući na primjer Hrvatske koja "preispituje sve diplome u svom obrazovnom sistemu“.

Krivične prijave su, kako je rečeno u ponedjeljak na konferenciji za medije SZS-a, podnesene Odjelu za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i protiv odgovornih osoba na privatnom Megatrend univerzitetu, prenosi Hina.

Istodobno, Ministarstvu prosvjete upućen je zahtjev za inspekcijski nadzor na Fakultetu za poslovne studije Univerziteta Megatrend.

Na akademsku titulu ministra Stefanovića u srbijanskoj je javnosti i ranije skrenuta pažnja kada je dovedena u pitanje autentičnost njegove doktorske disertacije sumnjom da je falsificirana. Nezavisna komisija Univerziteta Megatrend je nakon provjere odbacila zahtjev za poništenje Stefanovićeve doktorske disertacije.

Autentičnost tog doktorata osporila su trojica naučnika iz Srbije koji rade na univerzitetima u Velikoj Britaniji.

Ministra Stefanovića, koji je i visoki dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i jedan od bliskih saradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, SZS i konzervativni pokret Dveri optužili su da je počinio krivično djelo falsificiranja dokumenata podnošenjem zahtjeva prije 15 godina beogradskom fakultetu Megatrendu za nostrificiranje diplome, navodno stečene u jednog britanskoj školi, za koju SZS i Dveri tvrde da ne postoji.

-Stefanović se obratio Megatrendu da mu nostrificira diplomu koju je, navodno, stekao po obrazovnom sistemu Velike Britanije na školi koja se zove 'Megatrend International Expert consortium limited' koja u Engleskoj nikada nije bila registrirana za obrazovanje - ustvrdio je danas pred novinarima jedan od osnivača SZS-a i predsjednik nedavno formirane Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

On je naglasio kako je temeljem te činjenice „jasna neistina“ Stefanovićeva tvrdnja da je završio Megatrend International Expert consortium limited, te da je time počinio krivično djelo falsificiranja.

Od Stefanovića se očekuje, rekli su vođe SZS-a da, ako je zaista završio tu školu, to i dokumentira – studentskom vizom ili na neki drugi način, dokazujući gdje je polagao ispite, ko su mu bili profesori “i ostalo“.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.