Srbijansko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Edina Vranja zbog krivičnog djela koje mu se stavlja na teret iz oblasti djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, državnim sekretarom Ministarstva pravde Bojanom Šćepanović, Republičkim javnim tužiocem Zagorkom Dolovac i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković o međunarodnoj saradnji, a naročito o unaprijeđenju postojeće saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama dvije zemlje, u skladu sa odredbama sporazuma o regionalnoj saradnji između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, Ugovoru o pravnoj pomoći u krivičnim i građanskim stvarima, kao i o Zakonu o pružanju međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima baziranom na konvenciji Vieća Evrope o ovoj vrsti međunarodno-pravne saradnje iz 1959. godine, saopćeno je iz Vučićevog kabineta. 

VEZANI TEKST - Sastanak u Beogradu: Hoće li Srbija ustupiti predmet protiv Edina Vranja organima BiH

Jedan od zaključaka sastanka je i neophodnost osnaživanja regionalne saradnje generalnih javnih tužilaštava u okviru koje će i specijalizovani dijelovi tužilačkog sistema ostvariti uspješnu saradnju. U tom smislu će se sutra u Beogradu održati sastanak između Republičkog javnog tužioca i tužioca za ratne zločine sa glavnom tužiteljicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić, kako bi se postigao dogovor o preduzimanju koraka radi organizovanja regionalne tužilačke konferencije u skorijem periodu.

Edin Vranj, bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije, uhapšen je 12. septembra prilikom prelaska granice između BiH i Srbije Rudo–Uvac. Njega srbijansko tuilaštvo tereti za navodne ratne zločine počinjene na području Goražda.

Jednomjesečni pritvor Vranju je određen 14. septembra "zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći", a prije tri dana produžen mu je za još mjesec dana.