open-navfaktor-logo
search
Vrijeme
Sredinom sedmice novi toplotni val u BiH
Toplotni val izvjestan je i početkom jula kada se očekuje vruće i suho vijeme
24.06.2019. u 12:08
get url
text

Prema najnovijim prognostičkim modelima od utorka, 25. juna, u Bosni i Hercegovini očekuje se pretežno sunčano, natprosječno toplo i sparno vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

U drugom dijelu dana u Bosni su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Prodorom zračnih masa sa juga kontinenta, temperatura zraka biće tokom sedmice u laganom porastu, tako da je sredinom sedmice moguć novi toplotni val, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH. 

Jutarnje temperature zraka u Bosni prognoziraju se između 13 i 19, a na jugu zemlje do 23 stepeni Celzijusovih. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 25 i 30, a na jugu zemlje do 35 stepeni. 

Toplotni val izvjestan je i početkom sljedećeg mjeseca. Očekuje se stabilno, vruće i suho vrijeme. Temperature zraka tokom dana biće iznad 30 u većini krajeva, a najniže temperature na jugu i na krajnjem sjeveru iznad 20 stepeni Celzijusovih.

Jutarnje temperature zraka kretaće se u rasponu od 15 do 22, a maksimalne dnevne između 28  i 36 stepeni. 

UV indeks biće visok tokom čitavog prognoziranog perioda, tako da bi trebalo smanjiti boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana i adekvatno se zaštititi, savjetuju meteorolozi.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.