open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Šta građani Beograda kažu o presudi Ratku Mladiću
Građani Beograda različito su govorili o pravosnažnoj presudi Ratku Mladiću koji je osuđen na doživotni zatvor, ali uz konstataciju da je ona put ka manjim podelama regiona.
08.06.2021. u 18:35
get url
text

Risto Mihić je kazao da živimo u podeljenom društvu i da ćemo "jednog dana svi shvatiti to i izbeći podele".

- Rascjepkali su nam i jezik i teritoriju i narod, a valjda ćemo da se sastanemo. Dođe negjde do kraja pa onda mora na neku stranu da krene. Nadam se da će da krene na bolje, jer na gore više stvarno ne znam da li može - dodao je.

Helena Ivanov smatra da danas izrečena konačna presuda nije ni na koji način nije iznenađujuća.

Helena Ivanov

- Apsolutno je moglo da se očekuje da će biti potvrđena s obzirom na to da nije postojao razlog da se osudi po jedinoj tački po kojoj to nije bio, jer nikad nije dokazano da je u tim općinama i bio genocid. S druge strane, odbrana nije dala dovoljno ubjedljive argumente i s obzirom na to da se djelimično i bavim tom temom kroz studije i ja lično nisam bila ubijeđena u ono što su argumenti odbrane, tako da nije iznenađujuća i meni djeluje potpuno razumna kada je u pitanju Srebrenica kroz sva istraživanja koja su do sada rađena potpuno je dokazano da sve što se u Haškom tribunalu i optužnici tvrdilo zaista i jeste desilo - kazala je Ivanov.

Ona je ocijenila da je presuda dobar korak ka rješenju pitanja na Balkanu i svega što se desilo tokom devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

- Mislim da je razlog zbog kojeg ova odluka može biti nepopularna među narodom je to što većina u Srbiji ne prihvata da se u Srebrenici desio genocid, ali to što je ona nepopularna ne znači nužno da ona nije korak u pravom smjeru i mislim da ono što ostaje kao neophodna stvar da se dalje dogodi jeste da ovdje krene da se priča o tim temama, ali ne na politički način već da zaista govorimo o događajima onako kako su se oni desili. Mislim da popularnost mišljenja može da se promijeni ako se tome adekvatno pristupi, a da je pravda zadovoljena - zaključila je.

Da odluka nije iznenađujuća smatra i Nikola Jovetić.

Nikola Jovetić

- Nije uopće iznenađujuće, svi smo to očekivali, mada možda malo previše za moj ukus da bude doživotno, bio bih zadovoljan i sa 20 godina. Ako bude u Hagu, možda i nije loše, nisu loši uslovi, kao u nekom hotelu - naveo je Jovetić.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba bivše Vojske Republike Srpske, danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.