open-navfaktor-logo
search
Važnost bh. mora
Šta je Branković poručio Forti prilikom primopredaje u ministarstvu?
Prijedlog zakona o moru Bosne i Hercegovine, koji je još sredinom prošle godine sačinio Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Paralmentarne skupštine BiH, uskoro bi se mogao naći pred zastupnicima.  
28.03.2023. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - Gdje je nestao Prijedlog zakona o moru Bosne i Hercegovine?

U međuvremenu je ovaj zakonski dokument zbog određenih neusklađenosti sa Jedinstvenim pravilima za izradu propisa vraćan na doradu i ispravku, a na osnovu Zakonodavnog sektora Sekreterijata PSBiH. Bivši zamjenik ministra prometa i komunikacija Nedžad Branković za Faktor je objasnio koliko je ovaj zakon važan za državu BiH. 

- Zakonom o moru regulisali bi morsku površinu, podmorski i zračni prostor. BiH nema slobodan pristup otvorenom moru, a osnovni uvjet za ostvarivanje ovog prava je zakon o moru, odnosno definisanje teritorijalnog mora - kaže Branković i ističe:

- Također, regulisali bi koji nivo vlasti u BiH upravlja kojiim pomorskim dobrom, ko štiti, kako se koristi, jednostavno odrediti nadležnosti. Zaštita mora, voda, pitanje onečišćenja..., sve to treba staviti u zakonski okvir. Upravo Hrvatska radi na ovim pitanjima, koncesijama za plaže i slično. 

Branković naglašava da ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i Šengen značaj definisanja zakona o moru dobija još važniju dimenziju.

VEZANI TEKST - SDA predlaže zakon koji rješava pitanje teritorije i suvereniteta: Hoće li BiH preuzeti kontrolu nad svojim morem?

- Nemamo granični morski prijelaz, a to je neophodno, jer je sada Šengen tu pred nama. Mislim da bi i interes Evropske komisije bio da se ovo pitanje reguliše - rekao je on.

Nije se upuštao u procjene kako će se vladajuća koalicija na državnom nivou, "Trojka" i partneri, te HDZ i SNSD, ponašati prilikom eventualnog glasanja o zakonu, ali je svojim nasljednicima ostavio jasnu poruku. 

- Prilikom primopredaje ministru Edinu Forti naglasio sam da bi taj zakon bio veoma važan za državu BiH. Također, kazao sam mu da BiH ima pravo na orbitalnu tačku, koja bi omogućila pristup satelitskoj komunikaciji. No, pitanje da li za sve ovo imamo neophodan stručni kapacitet i političku volju - izjavio je Branković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.