open-navfaktor-logo
search
Gradili svaki dan
Šta je FMROI radio protekle godine: Značajnim projektima poboljšali kvalitet života povratnika
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u 2020. godini realiziralo značajne projekte koji su poboljšali  kvalitet života povratnika.
30.12.2020. u 12:55
get url
text

Iako je pandemija izazvana koronavirusom COVID -19 otežavala realizaciju i odlaske u povratnička mjesta, to nije spriječilo predstavnike ovog ministarstva da zacrtane ciljeve ispune, a kako ističu, gradili su svaki dan.

279 realizovanih infrastrukturnih projekata

U ministarstvu ističu da je jedan od najznačajnijih projekata u održivom povratku izgradnja infrastrukture, pa je tako u 2020. godini obuhvaćeno 84 povratnička naselja, što je za rezultat imalo 279 realizovanih infrastrukturnih projekata. To podrazumijeva oko 70 kilometara asfaltnog puta, 19 kilometara javne rasvjete u sedam naselja i 22 ulice. U oblasti obrazovnih, kulturnih i  sportskih programa završeno je 58 objekata. Za potrebe vjerskih zajednica izgrađeno ili rekonstruisano je 74 objekta vjerskog i sakralnog karaktera, kao i 33 ostala objekta od značaja za širu društvenu zajednicu.

Memorijalni centri

Poseban značaj u sjećanju na žrtve genocida ministarstvo je dalo kroz doprinos u organizaciji kolektivnih dženaza u Bosni i Hercegovini, posebno u Srebrenici, a dodatne aktivnosti su provođene kroz sanaciju i izgradnju pet memorijalnih centara (MC Potočari Srebrenica, MC Veljaci Bratunac, MC Kamičani Prijedor, MC Rakita Vlasenica i MC Gornja Kalesija za ubijene Zvorničane). Pored navedenih memorijalnih centara, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je podržalo izgradnju i 28 drugih spomen-obilježja širom Bosne i Hercegovine.

Program zapošljavanja

U održivom povratku koji se ogleda kroz zapošljavanje i samozapošljavanje ostvaren je napredak u podršci razvoju start-up biznisa. Refundirali su troškove za uposlene u prvoj godini rada gdje je 61 mali obrtnik imao 98 novouposlenih. Programom podrške investicijskim projektima podržano je devet malih i srednjih preduzeća što je omogućilo dodatno 39 radnih mjesta. Sa 48 poslodavaca zasnovano je 86 radnih odnosa za obavljanje pripravničkog staža povratnika sa VSS. Programom podrške u borbi protiv pandemije COVID-19 refundirani su troškovi poreza i doprinosa za 120 firmi i 16 vjerskih zajednica čime su obuhvaćena 1.073 zaposlenika povratnika. Svim programima u zapošljavanju podržano je 1.296 zaposlenika.

{$galerijaFotografija}

Podrška za više od 1.000 korisnika

Kroz dodjelu poljoprivredne mehanizacije, plastenika, stajskih objekata, sadnog materijala, nabavka krupne i sitne stoke kao i programom podrške protiv pandemije COVID-19 u proljetnoj sjetvi podržano je 1.076 korisnika pomoći.

Pomoć studentima i učenicima

Sektor za humanitarne djelatnosti i EU fondove realizirao je nekoliko značajnih projekata za studente, učenike srednjoškolce, porodilje, udruženja, javne kuhinje, prehrambene pakete i jednokratne pomoći.

Javnim pozivima za stipendije studentima-povratnicima obuhvaćeno je 686 studenata, dok je za subvencije prevoza učenicima srednjih škola uključeno 640 učenika-povratnika.

Snažna borba protiv pandemije COVID-19

U cilju borbe protiv pandemije koronavirusa Sektor za humanitarne djelatnosti i EU fondove osigurao je i distribuirao 2.600 prehrambeno-higijenskih paketa u povratničke zajednice, kao i dodjelu novca za 17 javnih kuhinja koje opslužuju povratnike. Nevladinim organizacijama koje realiziraju svoje programske ciljeve u povratničkim sredinama odobrena su sredstva za 63 udruženja i organizacije. Više od 350 porodilja sa novorođenčadima dobili su podršku putem javnog poziva za dodjelu novca povratnicama na područje entiteta Republika Srpska. Koordinirali su projekte sa humanitarnim organizacijama širom BiH.

Obnova stambenih jedinica

Sektor za izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata povratnicima, raseljenim osobama i izbjeglicama kroz različite vidove podrške rekonstruisao je ili izgradio 838 stambenih jedinica. Ovaj sektor realizirao je projekat obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica iz budžetskih sredstava FBiH "Transfer za raseljene osobe i povratnike" koje je odobrila Vlada FBiH putem kojeg su obuhvaćene 274 stambene jedinice. Nastavljena je realizacija projekata za obnovu i izgradnju stambenih jedinica kroz Projekat - Regionalni stambeni program BiH (donatorska sredstva) 239 stambenih jedinica. Projektom "Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja" putem javnih stambenih rješenja - CEB II – kreditna sredstva kod Razvojne banke Vijeća Evrope 236 stambenih jedinica i kroz obnovu stambenih jedinica iz Projekta Saudijski razvojni fond 89 objekata. U 2021. godini će biti nastavljene aktivnosti na realizaciji istih programa i transfera putem kojih je planirana izgradnja ili rekonstrukcija 736 stambenih jedinica.

- Iz nekih perspektiva koje se nude u javnom prostoru, pomislili biste da nikakav život više ne postoji u povratničkim sredinama i da su to samo neki statisti. A povratničke sredine su zapravo slojevite socijalne sredine, gdje osim teškoća i tuge imate i smijeh i radost. Ima socijalnih slučajeva, ali ima i imućnih povratnika. Ima onih, koji su dobivali donacije, a opet nemaju ni za osnovne potrebe, a ima ljudi koji nikad nisu dobili donaciju a opet su izgradili bogata domaćinstva. Povratničke sredine su prepune snažnih i  poučnih priča o vrijednim ljudima, solidarnosti zajednice i istrajnosti, i nama je osim velikih brojki, važno da sva ta ulaganja uvezuje neka ideja i vrijednost, a to je država Bosna i Hercegovina, čiji su povratnici čuvari – rekao je Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

FMROI - 30. 12. 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.