open-navfaktor-logo
search
Zadnja loža
Šta kaže struka: Miralem Pjanić izgubljen za Island i Slovačku?
Miralem Pjanić, fudbalski A reprezentativac Bosne i Hercegovine, doživio je povredu zbog koje je napustio teren u 18. minuti meča 17. kola prvenstva Ujedinjenih Arapskih Emirata na gostovanju njegovog Al Sharjaha kod Khorfakkana.
17.02.2023. u 17:30
get url
text

Veznjak Zmajeva pokušao je zaustaviti loptu, ispružio je nogu, a odmah je osjetio bol i ostao ležati na terenu. Pjanić se previjao od bolova, a uhvatio se za zadnju ložu lijeve noge.

Nakon što mu je ukazana pomoć, odmah je zamijenjen i odvezen sa terena. Dok se čekaju vijesti iz bolnice, prve informacije, kada su u pitanju ovakve povrede, nisu nimalo optimistične. U najboljem slučaju Pjanić će morati mirovati dvije, do tri sedmice, a u najgorem slučaju tri mjeseca.

Fudbalska A reprezentacija BiH 23. marta, za 34 dana igra protiv Islanda na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a tri dana kasnije gostujemo Slovačkoj, pa je pitanje da će se naš veznjak do tada oporaviti.

VEZANI TEKST - Nova glavobolja za Faruka Hadžibegića: Povrijeđen Miralam Pjanić

Inače, u zavisnosti od veličine oštećenja mišića, medicinski stručnjaci istegnuća klasifikuju u tri stepena:

1. Istegnuće mišića - oštećenje manje od pet posto mišićnih vlakana. Ovo je blago oštećenje koje zahtijeva dvije do tri nedjelje mirovanja;

2. Djelimični rascjep mišića - predstavlja veći stepen oštećenja mišića, gdje je značajno veći procenat mišićnih vlakana oštećen, ali nema potpunog rascjepa mišića. Ova povreda zahtijeva mirovanje od tri do šest nedjelja;

3. Potpuni rascjep mišića - ova povreda podrazumijeva prekid kontinuiteta mišića, i obično je potrebna hirurška rekonstrukcija mišića. Period rehabilitacije je oko tri mjeseca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.