open-navfaktor-logo
search
Zaustavljeni radovi
Šta kažu Ajnadžić i Kapidžić: Da li je gradnja iza Alte legalna, šta je planirano i ko je dao dozvole
Iza tržnog centra Alta u sarajevskom naselju Marijin Dvor inspekcija Općine Centar prije nekoliko dana zaustavila je radove za koje je nadležan investitor "Palace Investments".
02.01.2023. u 09:22
get url
text

Radovi su se odvijali iza parkinga na zelenoj površini. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić napisao je da je inspekcija ustanovila da izvođač nije imao sve neophodne saglasnosti za izvođenje ovih radova.

Mandićev prethodnik Nedžad Ajnadžić koji je bio načelnik Općine Centar u periodu od 2016. do 2020. godine kaže da između Holiday Inna i Unitica nema nikakvog parka, te da se radi isključivo o građevinskom zemljištu i dа se radi o legalnoj gradnji.

- Prema planu, pored Unitica sa 22 sprata postoje još tri nebodera sa isto toliko spratova. To je sve legitimno i legalno. Prošlo je procedure po zakonu i tu niko ništa ne može promjeniti. "Palace Investment" je čak i dokupio zemljište koje je verficirala Skupština Kantona Sarajevo u prethodnom sazivu. Ništa tu nema nelegitimno i tu sada nije bila planirana gradnja objekta nego parkinga - kazao je Ajnadžić za Faktor.

{$galerijaFotografija}

Dalje dodaje da su za vrijeme njegovog mandata rađene male promjene, te da su ti objekti definisani planovima još 2005. godine.

- Korekcijama nije određen objekat, nego visinska kota. Svi oni koji kažu da je tu park, moraju znati da tu parka nema. Ako se načelniku Mandiću ovo ne sviđa onda ima samo jedno riješenje, a to je da Općinsko vijeće poništi sve ono što su radili prethodnici - smatra Ajnadžić, te dodaje:

- Sve što sam ja u svom mandatu uradio, ja iza toga stojim i tu nema ništa nezakonito - istakao je.

Član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić naglašava da Komisija ovu gradnju nikada neće dozvoliti niti će dati saglasnost.

- Sve je provedeno kroz papire, izmjena regulacionog plana, prodaja zemljišta i to je sve bilo prije one Vlade Kantona Sarjaevo kada sam ja došao. Oni su kasnije sačekali da mi odemo i onda su dali dozvole i sada to treba da se gradi. Oni nemaju saglasnost Komisije jer je to zona nacionalnih spomenika - kaže Kapidžić.

Dodaje da od Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nikada nije tražena saglasnost, ali da su se iz Općine Centar usmeno o tome raspitivali.

- Komisija neće dati pozitivno mišljenje. Da bi imali taj toranj od 22 sprata, mora se izmjeniti urbanistički plan grada. Urbanistički plan ne dozvoljava ovu gradnju. Sada Mandić mora tražiti da se zelena površina koja je uništena vrati u prvobitno stanje, ali on to ne traži - istakao je Kapidžić.

 

Parking na Marjin Dvoru 29.12.2022.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.