open-navfaktor-logo
search
Prekid i pirotehnika
Šta kažu primjeri iz prošlosti: Kakvu kaznu UEFA-e može očekivati Sarajevo?
Zbog propusta na revanš-utakmici 2. pretkola Evropske lige protiv Levskog iz Sofije 2012. godine na adresu Bordo kluba stigla je "čestitka" iz Nyona "teška" 40.000 eura
09.08.2019. u 11:19
get url
text

Zbog upotrebe pirotehnike, topovskih udara i baklji, na utakmici 3. pretkola Evropske lige između Sarajeva i BATE Borisova, glavni sudija Alexandre Boucaut iz Belgije bio je primoran prekinuti susret u 78. minuti.

Belgijanac je fudbalere poslao u svlačionice, no poslije nekoliko minuta pauze utakmica je nastavljena.

I ptice na grani znaju da ovakvo nešto neće proći nekažnjeno kod UEFA-e, a otkako je završena utakmica, spekuliše se o mogućoj kazni za Fudbalski klub Sarajevo.

Iz sezone u sezonu Evropska fudbalska federacije sve žešće kažnjava incidente na stadionima, upotrebu pirotehnike i druge organizacione propuste. No, o potencijalnoj kazni nećemo spekulisati, već ćemo navesti neke od sličnih primjera koji su se ne tako davno dešavali u našem regionu.

{$galerijaFotografija}

Dinamo je 2012. zbog upotrebe pirotehnike u meču 3. pretkola Lige prvaka protiv Sheriffa, koji je prekidan u tri navrata, kažnjen sa 30.00 eura.

Modrima je prošle godine UEFA izrekla jednu od najžešćih kazni ikada. Zbog propusta i ponašanja navijača u susretu protiv Benfice klub sa Maksimira kažnjen je sa ukupno 67.000 eura i jednom utakmicom pred praznim tribinama, od čega je 20.000 zbog rasizma, dok je preostali iznos za paljenje baklji, bacanje predmeta i blokiranje prolaza na tribinama.

Crvena zvezda je prošle sezone kaženja sa 30.000 eura i zabranom prisustva navijača na dvije gostujuće utakmice, a glavni razlog za to bilo je uništavanje inventara na stadionu u Salzburgu, ali i zbog ubacivanja tvrdih predmeta na teren i korištenja pirotehnike.

Hajduku je recimo 2015. godine UEFA izrekla kaznu od 40.000 eura zbog korištenja pirotehnike, nefudbalskih transparenata i zakrčenih prolaza na tribini.

S 30.000 eura evropska kuća fudbala je počekom 2018. godine kaznila beogradski Partizan zbog ulaska navijača na teren, upotrebe pirotehnike, nesportskog navijanja i blokiranih prolaza na tribina na utakmici Evropske lige Partizan - Young Boys.

Iako na evropskim utakmicama Sarajeva baš i nije bilo većih navijačkih ispada i incidenata, za razliku od spomenutih klubova iz regiona, znala je UEFA u prošlosti žestoko kazniti i Sarajevo.

Zbog propusta na revanš-utakmici 2. pretkola Evropske lige protiv Levskog iz Sofije 2012. godine na adresu Bordo kluba stigla je "čestitka" iz Nyona "teška" 40.000 eura. Godinu poslije aktuelni prvak BiH kaženjen je s 20.000 eura "zbog ispada i neprimjerenog ponašanja navijača", a tu je i zbirna novčana kazna iz 2011. godine kada je UEFA kasu Sarajeva olakšala za 36.000 eura.

Obustavljena utakmica 08.08.2019
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.