Četvrtak, 23.03.2023.

Šta se dešava u Zetri: Neki građani kažu da vakcinu danas mogu dobiti svi, evo šta su rekli nadležni

Vakcinacija građana Kantona Sarajevo odvija se i danas u Zetri, a neki od njih su na društvenim mrežama podijelili informaciju da se danas može vakcinisati ko god želi, ne samo oni koji su pozvani.

Tako je jedna naša sugrađanka, navodeći da se mogu vakcinisati svi, istakla da je njena majka dobila poziv za vakcinaciju, a njen brat je išao kao pratnja majci, te da su mu tako rekli i na kraju su i on i majka vakcinisani.

Ovo je izazvalo čuđenje drugih građana Sarajeva jer ih ima dosta koji još nisu dobili poziv za vakcinaciju, a među njima ima i starijih od 65 godina koji su među prioritetima.

Zdravstveni radnik kojeg je naš fotoreporter danas zatekao ispred Zetre kazao je da nije tačno da vakcinu mogu primiti svi koji dođu i da je zvanično ne može dobiti niko bez poziva.

Uvjerili smo se na licu mjesta i da građanima traže poziv.

No jedna naša sugrađanka, koja je došla ispred Zetre, pitala je isto što i mi jer je i ona čula da vakcinu može dobiti ko god dođe. Njoj su odgovorili da ima ljudi koji odbijaju primiti vakcinu jer je u pitanju AstraZenecina vakcina, pa da je daju kome stignu kako ne bi "propala".

Odgovore smo potražili u Kriznom štabu Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS i članica Kriznog štaba KS, istakla je da Koordinacioni tim za vakcinaciju nije dao takvo zvanično obavještenje da se može vakcinisati svako ko želi.

Da li se u Zetri mogu vakcinisati svi koji dođu i šta se zapravo tamo dešava, pitali smo i Ademira Spahića, koordinatora vakcinacije u KS.

On je kazao da prvi put to čuje.

- U Zetri se mogu vakcinisati samo oni koji dobiju poziv – rekao je Spahić.

Dodao je da nije isključeno da bude drugačije u nekim narednim danima, ali da takva odluka prvo mora biti donesena na federalnom nivou.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh