open-navfaktor-logo
search
Aktivistica iz Beograda
Staša Zajović iz Udruženja "Žene u Crnom": Srbija mora prestati da ustupa prostor ratnim zločincima
Predstavnice Udruženja "Žene u crnom" iz Beograda, danas su se priključile mirnom protestu "Žene Srebrenice", koji se svakog 11. u mjesecu održava u Tuzli.
11.06.2021. u 14:05
get url
text
Staša Zajović na protestu u Tuzli
Staša Zajović na protestu u Tuzli

Ova posjeta dolazi nakon presude zločincu Ratku Mladiću, ali i kao vid podrške na posljednjem okupljanju porodica žrtava genocida, pred 11. juli i 26. godišnjicu od najvećeg zločina u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

- Presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću je minimum zadovoljavanja pravde i to je daleko od onoga što znači pravdu za porodice koje su izgubile svoje najmilije. Mnoge porodice više od 25 godina nakon počinjenih zločina ne mogu naći posmrtne ostatke svojih najmilijih - kaže predsjednica Udruženja "Žene u crnom" Staša Zajović.

Presuda je, kako kaže, obavezujuća za Srbiju, zemlju iz koje dolazi, u smislu da mora prestati da osporava, falsifijuje i umanjuje odluke međunarodnih sudova pravde.

- Srbija mora prestati da ustupa prostor ratnim zločincima, a Skupština Srbije mora prestati da bude mjesto na kom se obožavaju ratni zločinci. Ukoliko Srbija to ne želi uraditi iz poštovanja prema žrtvama, mora jer je na to obavezuju međunarodne odluke. Reakcija na presudu Mladiću pokazuje da je na djelu kontinuitet, ne samo nekažnjivosti, nego idologije i prakse samog genocida, jer je poricanje posljednja faza genocida - rekla je danas Staša Zajović.

Istakla je da dijeli stav žrtava da je presuda Mladiću nepravedna, jer je trebao biti osuđen za genocid i u ostalih šest općina, a ne samo za Srebrenicu.

- Od početka 1992. godine je genocid planira i kasnije izvršen, a ono što se desilo u Srebrenici je samo završnica - naglasila je Zajović.

Prije mirnog protesta, "Žene u crnom" su položile cvijeće na "Kapiji", spomen obilježju za 71 žrtvu masakra koji je počinila Vojska Republike Srpske, a za koji je, pred Sudom BiH, pravosnažno osuđen Novak Đukić, koji se danas nalazi na slobodi u Srbiji.

- Slučaj Novaka Đukića je još jedna u nizu nepravdi koja pokazuje opstrukcije pravosudnog sistema, zbog čega Srbija i dalje postaje oaza za one koji se kriju od pravde. Na Tužilaštvu BiH je da izvrši pritisak da bi Srbija izvršila svoju obavezu da izruči Novaka Đukića - kaže Staša Zajović.

Nepoštovanje presuda i neprocesuriranje zločina, smatra ona, vodi narušavanju regionalnog mira i sigurnosti.

- Po tom pitanju je najodgovorniji vrh Srbije na čelu s Aleksandrom Vučićem - poručila je Staša Zajović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.