open-navfaktor-logo
search
Kršenje Ustava
Stav Delegacije EU-a o Dodikovim prijetnjama
Delegacija EU-a u BiH je u odgovoru na upit Faktora ponovila stav da je potrebno formiranje i nesmetano funkcioniranje vlasti na svim nivoima
01.08.2019. u 14:15
get url
text

Povodom prijetnji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će, ukoliko SNSD ne bude dio izvršne vlasti na državnom nivou, Narodna skupština RS-a donijeti odluke o ukidanju nadležnosti Tužilaštva BiH i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na prostoru tog entiteta, zatražili smo stav Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, uz dodatni upit o posljedicama takvih prijetnji na put naše zemlje ka članstvu u EU.

U nastavku prenosimo odgovor koji nam je dostavila Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU-a i specijalnog predstavnika EU-a u BiH.

- Nadamo se da će formiranje i nesmetano funkcioniranje vlasti na svim nivoima biti što prije urađeno. Uspostavljanje vlasti na svim nivoima je neophodno za daljnji napredak BiH u procesu integracije u EU. BiH je donijela stratešku odluku da podnese zahtjev za članstvo u EU i bh. vlasti sada moraju uvrstiti ovaj cilj u središte svojih politika i prioriteta, pogotovo jer je ove godine Evropska komisija objavila Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH. Vlasti u zemlji moraju biti spremne da ispune ključne prioritete koji će proizići iz Mišljenja, uključujući i provedbu neophodnih reformi – navodi se u odgovoru.

Pored prijetnji protivustavnim i protivzakonitim djelovanjem, Dodik je, podsjećamo, ponovio najave o organiziranju referenduma o "samoopredjeljenju", odnosno otcjepljenju entiteta RS od države BiH.

VEZANI TEKSTAmbasada SAD-a: Postojanje entiteta je ovisno o postojanju BiH

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.