Skupština Tuzlanskog kantona na današnjoj hitnoj sjednici najoštrije je osudila i uputila protestnu notu akterima promocije knjige pod nazivom "Tuzlanska Kapija - režirana tragedija" autora Ilije Brankovića, koja je prije nekoliko dana organizirana u Beogradu.

- Promotori, autori, recenzenti ovog sramnog djela, želimo vas podsjetiti na istinu jer ste očito brzo, svjesno, zaboravili šta se desilo na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine. Presuđeni zločin protiv čovječnosti sa Tuzlanske kapije je sraman i necivilizacijski čin svirepog ubistva 71 i ranjavanja 150 osoba prosječne životne dobi 23 godine. Ratni zločin protiv civilnog stanovništva sa Tuzlanske kapije je sunovrat ljudskosti i civilizacijskih vrijednosti kojima ljudski rod pripada. Tuzlanska kapija je mjesto vječnog sjećanja koje ima posebno mjesto i ulogu u bosanskohercegovačkoj novijoj historiji - kaže se u stavu Skupštine TK koji je pročitao predsjednik Žarko Vujović, a svi zastupnici jednoglasno usvojili.

Dalje se navodi da je pravosnažna presuda Suda Bosne i Hercegovine zločincu Novaku Dukiću na 20 godina zatvora za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, pravna činjenica kojom se potvrđuje da je Tuzlanska kapija mjesto zločina, mjesto nevino ubijenih civila, mjesto ubistva tuzlanske mladosti.

- Stoga pozivamo organizatora ove promocije, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, da se izvini preživjelim žrtvama i članovima porodica žrtava zločina sa Tuzlanske kapije, i svim građanima Bosne i Hercegovine, a nevino ubijenim oda neizmjerno poštovanje. Ako to ne uradite, identifikovat ćemo vas da institucionalno osporavate zločin na Tuzlanskoj kapiji što će vas svrstati u red onih koji direktno revidiraju istinu o Tuzlanskoj kapiji i nipodaštavate presude najviših pravosudnih instanci države Bosne i Hercegovine. Također, pozivamo predsjednika Republike Srbije da pokrene odgovornost organizatora ovog sramnog čina i izvini se preživjelim žrtvama, a svim nevino stradalim sa Tuzlanske kapije oda dužno poštovanje. Pozivamo Predsjednika Srbije da izruči ratnog zločinca Novaka Dukića Bosni i Hercegovini na izdržavanje 20-godišnje pravosnažne kazne zatvora za zločin koji je počinjen na kapiji. Izručenje ratnog zločinca Novaka Dukića je put pomirenja i pravde između Tuzle i Beograda - navodi se u stavu Skupštine TK.

Također, pozvani su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini da upute protestnu notu Ministarstvu odbrane Republike Srbije zbog organiziranja promocije ove sramne knjige.

- Podrška ovom i događajima sličnog karaktera sigurno ne doprinosi pomirenju, međuljudskom razumijevanju i nadi da se neće više ponoviti zločini kao što je to slučaj sa Tuzlanskom kapijom. Mi zaista želimo da se nikad i nikom ne ponovi zločin stradanja tuzlanske mladosti - zaključeno je danas u Skupštini TK.