open-navfaktor-logo
search
Zanimljivo tumačenje
Stevandić o interpretacijama Programa reformi: Pitajte "ambasadu SNSD-a"
Na upit o izjavama druga dva člana Predsjedništva BiH, koje su u suprotnosti u odnosu na tvrdnje Milorada Dodika i u kojima se tvrdi da ovaj dokument predstavlja nastavak integracionog procesa u NATO, Stevandić je "objasnio" da "oni imaju svoju publiku kojoj se obraćaju i svoje ljude gdje temelje svoj legitimitet"
21.11.2019. u 16:00
get url
text
Nenad Stevandić

Nenad Stevandić, predsjednik "Ujedinjene Srpske" koji je u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovan sa kompenzacijske liste Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u srijedu je nakon sjednice Zastupničkog doma tumačio i Program reformi BiH, dokument koji je usvojilo Predsjedništvo BiH i koji će biti dostavljen u sjedište NATO-a u Briselu.

Osjetio je Stevandić potrebu da javnosti objasni kako Program reformi nije protivan stavovima i interesima entiteta RS. Kazao je zatim da nije vidio sporazum, ali da ima informacije "od onih koji su ga pisali i učestvovali".

- Imate izjavu člana Predsjedništva BiH iz RS-a (Milorad Dodik, op. a.), precizna izjava gdje govori da se ne spominje prejudiciranje članstva – izjavio je Stevandić.

Na upit o izjavama druga dva člana Predsjedništva BiH, koje su u suprotnosti u odnosu na tvrdnje Milorada Dodika i u kojima se tvrdi da ovaj dokument predstavlja nastavak integracionog procesa u NATO, Stevandić je "objasnio" da "oni imaju svoju publiku kojoj se obraćaju i svoje ljude gdje temelje svoj legitimitet".

S obzirom na različite interpretacije Programa reformi BiH, koje su, smatra Stevandić, uvjetovane potrebama obraćanja "svojim publikama", logično pitanje koje se nametnulo jeste kojoj se publici obraćala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koja je pozdravila postizanje dogovora i nastavak partnerstva i saradnje sa NATO-om.

- Naravno, treba da pitate "ambasadu SNSD-a", otkud ja znam kojoj su se oni publici obraćali – kazao je Stevandić.

Naknadno je korigirao termin "publika", te je pojasnio da se radi o građanima na kojima, kako je kazao, temelji svoj legitimitet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.