Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je ovu količinu u skladu sa trenutnom potražnjom za vakcinama u BiH i jutros su primili donirane doze na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Ove vakcine osigurat će imunitet za 48.000 građana BiH i bit će distribuirana širom BiH. 

Po isporuci vakcina, zamjenica šefa misije Deborah Mennuti izjavila je:

- Vrlo sam ponosna što možemo podijeliti ove doze vakcina sa građanima Bosne i Hercegovine. BiH može računati na Sjedinjene Države, kao prijatelja i partnera da ćemo uraditi svoj dio posla da podržimo vaše napore u borbi protiv pandemije i oporavku ekonomije.

Od samog početka globalne pandemije, kada je američka vojska zračnim putem dopremila medicinske potrepštine u BiH, SAD je demonstrirao svoju jasnu privrženost građanima BiH. 

USAID je donirao 11,2 miliona dolara direktne i indirektne pomoći BiH za pomoć laboratorijskim sistemima, unapređenju procesa testiranja, podršku stručnjacima, jačanje prevencije, podizanje javne svijesti, podršku najranjivijim grupama populacije, te angažmanu u zajednici. Donacija USAID-a također pomaže zajednicama u pružanju hitno potrebne pomoći mnogima koji osjećaju posljedice trenutnih teških ekonomskih uvjeta. Američka vojska je u suradnji sa NATO štabom u Sarajevu isporučila neophodne medicinske i dezinfekcijske potrepštine Ministarstvu sigurnosti BiH, Oružanim snagama BiH, ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federacije BiH, lokalnim agencijama civilne zaštite u Bijeljini, Tuzli i Brčkom, te nekoliko lokalnih domova zdravlja i bolnica, navodi se u saopćenju Ambasade. 

Sjedinjene Države su također ponosne na svoj doprinos od dvije milijarde dolara za podršku Gavi COVAX Advance Market Commitment programu kako bi se osigurale vakcine protiv COVID-19 za 92 zemlje s niskim i nižim srednjim prihodima. Tokom 2022. osigurat ćemo i dodatne dvije milijarde dolara.