open-navfaktor-logo
search
Vlada i UNDP
Stiglo 200.000 zaštitnih maski u KS, uskoro nove i kontinuirane isporuke
Danas je pristigla isporuka od 200.000 zaštitnih maski u Kanton Sarajevo, od ukupno poručenih 450.000, po osnovu Sporazuma o nabavci medicinske i sanitetske opreme između Vlade KS i UNDP-a, čime se nastavlja kontinuitet snabdijevanja neophodnom opremom medicinskih ustanova kao i građana, istakao je premijer KS Mario Nenadić.
09.04.2020. u 14:54
get url
text

Ovo je prva nabavka zaštitnih maski, po osnovu ovog Sporazuma, za koju je izdvojeno 800.000 KM. Od toga je 500.000 KM izdvojio Kanton Sarajevo, a 300.000 KM je osigurao UNDP. Premijer Nenadić je istakao da je ovo najbolji model nabavki trenutno, kako zbog efikasnosti procedure, transparentnosti, tako i zbog isplativosti, jer je na izdvojena budžetska sredstva dodijeljen i pomenuti iznos sredstva od UNDP u vidu donacije.

- Važno je naglasiti i da su ovo proizvodi domaćeg proizvođača. Već od sutra se aktivnosti nastavljaju, dolazi nova serija zaštitnih maski i rukavica, a u toku sljedeće sedmice novih 250.000 zaštitnih maski - naveo je premijer Nenadić, ističući da Kanton Sarajevo neće imati problema sa dostupnošću zaštitne opreme za medicinske radnike i građane.

Ministar zdravstva KS Rusmir Mesihović je zahvalio ovom prilikom UNDP-u, te je kazao da će se ove nabavke nastaviti kontinuirano, u svrhu obezbjeđenja neophodne opreme za rad medicinskih ustanova, kao i zaštitne opreme za građane.

- Ovo je prva ozbiljnija količina zaštitne opreme isporučena KS-u, po osnovu Sporazuma koji UNDP ima sa Vladom i Zavodom zdravstvenog osiguranja KS. Maske je izradila domaća firma 'Prevent' koja posjeduje sve relevantne certifikacije kada je u pitanju proizvodnja zaštitne opreme ove kategorije. Osim 450.000 ovih zaštitnih maski, nabavljat ćemo i dodatne količine, kako zaštitnih odijela i maski, tako i testova i respiratora, u sklopu zajedničkog Sporazuma. To će sve početi dolaziti u značajnijim količinama u sljedećoj, a nastavit će se narednih sedmica kontinuirano, kako bismo osigurali nesmetano snabdijevanje Kantona neophodnom opremom, odnosno zdravstvenih radnika, pacijenata i građana - izjavio je Edis Arifagić, šef Programa za lokalni razvoj UNDP-a.

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović istakao je da će se današnja isporuka zaštitnih maski rasporediti za potrebe zdravstvenih i kao ustanova socijalne zaštite, a jedan dio i za građane, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.