open-navfaktor-logo
search
Sekretar NATO-a
Stoltenberg o ruskoj aneksiji: Ovo je najozbiljnija eskalacija od početka rata, ne želimo da Putin pobijedi
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopćio je kako nikada neće dijelove ukrajinske teritorije koje je Rusija anektirala priznati kao dio Rusije.
30.09.2022. u 19:25
get url
text

Stoltenberg je u sjedištu NATO-a kazao kako je ruska aneksija četiri regije u Ukrajini nelegitimna i nezakonita. Kazao je kako je ovo najveća prinudna aneksija na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata i da je Rusija uz oružje nelegalno anektirala dio Ukrajine veličine poput Portugala.

- Lažni referendumi napravljeni su u Moskvi i potpunim kršenjem međunarodnog prava nametnuti Ukrajini - kazao je Stoltenberg.

Istakao je kako su ove teritorije Ukrajina.

- Donjeck je Ukrajina. Lugansk je Ukrajina. Herson je Ukrajina. Zaporožje je Ukrajina. Kao što je i Krim Ukrajina - kazao je Stoltenberg.

Dodao je kako je Rusija drugi put nasilno oduzela ukrajinsku teritoriju.

- Ovo je najozbiljnija eskalacija od početka rata - kazao je Stoltenberg.

Vjeruje kako je odluka o aneksiji pokazatelj slabosti, a ne snage.

VEZANI TEKST - Ukrajina podnijela zahtjev za članstvo u NATO

- Ovo je priznanje da rat ne ide kako je planirano i da su Putinovi strateški ciljevi u potpunosti bezuspješni - kazao je Stoltenberg.

Najavio je nastavak podrške Ukrajini. Vjeruje kako je osiguravanje podrške Ukrajini uvjet za odbranu zemlje, ali i sigurnost NATO članica.

- Ne želimo da Putin pobijedi, jer ako pobijedi šalje se poruka autoritarnim zemljama poput Rusije da ciljeve mogu ostvariti korištenjem vojne sile. To će cijeli svijet dovesti u stanje veće opasnosti - mišljenja je Stoltenberg.

Vjeruje i kako je Putinova nuklearna retorika opasna.

VEZANI TEKST - Putin objavio aneksiju: Rusija ima četiri nove regije, zauvijek, neka Zapad to upamti, branit ćemo ih oružjem

- Pomno pratimo šta Rusija radi. Rusija, treba shvatiti da se nuklearni rat nikada ne smije dogoditi. Ako bi koristili nuklearno oružje, to će biti ozbiljne posljedice i po Rusiju. To je Rusiji jasno poručeno - kazao je Stoltenberg.

Osvrnuo se i na zahtjev Ukrajine za članstvo u NATO-u.

- Ukrajina ima pravo da izabere vlastiti put i u kakav će sigurnosni sistem ući - kazao je Stolteberg.

Istakao je kako će o članstvu Ukrajine moći odlučivati samo 30 članica NATO-a i da je za članstvo potrebna jednoglasna odluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.