open-navfaktor-logo
search
Očarani ljepotama Bosne
Strancima historija nije jača strana: Gavrila Principa proglasili mladim muslimanom
Bosna i Hercegovina – zemlja čudesa, najčešći je opis koji stranci koriste kako bi dočarali utiske o našoj zemlji.
09.03.2021. u 20:16
get url
text

Osim toga, ako se "zarovite" među YouTube snimke svjetskih putnika, ili sve popularnijih youtubera i influensera, kao što mi jesmo, primijetit ćete da svi govore isto – prelijepa zemlja na Balkanu, a za neke je čak jedna od najfascinantnijih zemalja u Evropi.

Zanimalo nas je šta ih je to toliko faciniralo, a u nastavku teksta vam donosimo nekoliko detalja jer, uglavnom, strancima su zanimljive slične stvari – ratna historija, lijepa priroda, ukusna hrana, bogato kulturno-historijsko nasljeđe.

- Bosna i Hercegovina ima mnogo toga da ponudi u mnogo različitih aspekata - tradicija, moderan život, historija, kultura i priroda. Definitivno jedna od najzanimljivijih zemalja na Balkanu – riječi su jednog putnika čiji video smo s radošću pregledali.

Najčešća mjesta kojim hrle stranci su glavni grad Sarajevo, Mostar, Vrelo Bune, vodopad Kravice, Jajce, Jablanica...

Gotovo svaki video o Sarajevo počinje pričom o Gavrilu Principu koji je ubio austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, čiji pucanj je označio početak Prvog svjetskog rata.

No rijetki su oni koji dobro raspolažu historijskim podacima, pa je tako Gavrilo predstavljen kao mladi musliman. Vjerovatno nisu najbolje shvatili da je zapravo bio pripadnik jugoslavenske organizacije Mlada Bosna.

Nažalost, o tome čak nije informisana ni jedna Sarajka Raza, koja je bila u ulozi domaćina. 

Ratna historija Sarajeva, posebno ona od 1992. do 1995. godine zanimljiva je gostima naše prijestolnice. Zapravo, svi u čuđenju izgovaraju isto pitanje: "Kako je moguće da se najduža okupacija grada u modernoj historiji dogodila u Evropi?", nazivajući to vrlo tužnim činom u kojem su stradali brojni nevini ljudi.

Nažalost, iako uz najbolje namjere da ispričaju teške trenutke Sarajlija, ističući čak i koliko je granata palo na grad, koliko je ubijeno civila, vrlo često ono što se zove rat nazivali su konfliktom. Zamjena teza mijenja i cijelu historiju, a to nam nikako ne ide u korist.

Za neupućene pojedince Banja Luka je glavni grad Republike Srpske...

Sarajevo još opisuju i kao muzej na otvorenom, gdje preovladava miks osmanske i evropske historije, odnosno gdje Istok sreće Zapad.

- Sarajevo je i olimpijski grad, i definitnivno evropski Jerusalem. Ovaj grad ima toliko toga za ponuditi – rečenica je koju svi izgovaraju.

Mnogi su primijetili da Sarajlije, ali i Bosanci i Hercegovci općenito, uvijek izgledaju sređeno, da su lijepi i u dobroj formi, kao da ne izlaze iz teretana.

Oni koji su već ranije bili u Sarajevu primjećuju kako se grad promijenio, da je mnogo više moderan pun nevjerovatnih novih arhitektonskih izdanja.

- Toliko je lijepa priroda. Planine čuvaju ovaj grad - istakli su. 

Hranu su svi bez ustezanja proglasili jednom od najboljih koje su ikada probali, posebno ističući sarajevski ćevap, janjetinu u Jablanici, kao i tradicionalni kolač baklavu. Ispijanje kafe na bosanski način, zanimljivo, nikome nije pošlo za rukom, ali mnogo im se dopada.

Čuli su i za legendu da ko se jednom vode napije s Baščaršije, sigurno će se ponovo vratiti. I zanimljivo, svi su pili vodu sa Sebilja, niko sa česme kod Begove džamije. Nadamo se da će "čarolija" ipak imati efekta i da će se vratiti jer nakon rečenice "Sarajevo nam je zarobilo srce", šta im drugo možemo poželjeti.

Također, još jedna legenda koja govori o duhu Sarajlija im je zanimljiva, i vrlo često je prepričavaju, a to je priča o Inat kući koja je nekada bila na mjestu Vijećnice. Zapravo, austrougari su je morali prenijeti na drugu obalu Miljacke da bi njen vlasnik ustupio svoje zemljište za izgradnju jednog od simbola Sarajeva.

Svi videozapisi završavaju toplim preporukama da oni koji nisu, obavezno posjete Bosnu i Hercegovinu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.