- Bez obzira na šutnju OHR-a, pozivamo Tužilaštvo i Sud BiH da preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti, prije svega prema predsjednici manjeg bh. entiteta Željki Cvijanović koja potpisivanjem Ukaza, koji je pravno ništavan, krši krivični zakon BiH time što pokušava ometati njegovo provođenje na jednom dijelu teritorije BiH, čime se direktno ugrožava teritorijalni integritet države o kojem OHR i međunarodna zajednica stalno govore - navodi se u saopćenju.

Stranka za BiH podnijet će krivičnu prijavu Sudu BiH protiv Željke Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida kao i zbog pokušaja rušenja ustavno pravnog poredka Bosne i Hercegovine i narušavanja teritorijalnog integriteta BiH.

- Pored toga, od Visokog predstavnika očekujemo da na osnovu bonskih ovlaštenja odbrani autoritet OHR-a koji je utemeljen Dejtonskim sporazumom. Dodikovi postupci imaju jasne elemente državnog udara na institucije BiH, i to se mora hitno sankcionisati. Bolje je da ovakve aktivnosti zaustavi visoki predstavnik nego građani Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Stranke za BiH.