open-navfaktor-logo
search
Teške traume preživjelih
Stravični zločini HVO-a u Stupnom Dolu: Žive ljude su zapalili, silovali 16-godišnjakinju i oca joj ubili pred očima
Oktobar za preživjele stanovnike Stupnog Dola, u kojem su pripadnici jedinica "Apostoli" i "Maturice" Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) 23. oktobra 1993. godine ubili 38 ljudi a neke od njih žive zapalili, budi loše uspomene i vraća sjećanja.
22.10.2021. u 22:06
get url
text

Nakon što su joj oca ubili pred njenim očima a nju silovali, sagovornica Birna kaže da ni skoro tri decenije od zločina nije pronašla smiraj.

Šesnaestogodišnja A. L. je 23. oktobra 1993. godine u rodnom Stupnom Dolu izgubila oca i brojne komšije iz sela.

Ona se prisjeća kako su do tog dana mještani imali osjećaj sigurnosti i zaštite. Kada je u jutarnjim satima u selo upala vojska, osjećaj sigurnosti je nestao, kaže ona.

- Tu su nas pohapsili, iživljavali se nad muškarcima, djecom, ženama, opljačkali, tukli, silovali su žene, i mene kao maloljetnu djevojčicu - ispričala je A. L.

Nakon što je odvedena iz porodične kuće zajedno sa roditeljima i bratom, sa drugima je zatvorena u kuću u kojoj su joj pred očima ubili oca, rođaka i još jednu ženu koja je pitala "djeco, šta smo vam uradili?".

Zvjersko, nezamislivo maltretiranje

- Rekli su nam: "Tišina! U koga vidimo suzu, oko ćemo vam iskopati!" Maltretiranje je bilo zvjersko, nezamislivo. Uspjela je jedna žena to reći i dobila je metak u glavu. Poslije se niko nije usudio. Uradili su na brzinu što su htjeli, zapalili nas i otišli dalje po selu paliti - ispričala je ona.

Prema presudi Haškog tribunala, Ivica Rajić je osuđen na 12 godina zatvora zbog umiješanosti u napad na selo Stupni Do koji je prouzročio smrt civila, kao i uništenje sela. Također je osuđen zbog uloge koju je imao u sakupljanju više od 250 bošnjačkih muškaraca u Varešu i kasnijeg nečovječnog postupanja prema njima.

Izgorjela tijela dvije starice pronađena su u jednoj kući, od kojih je jedna bila invalid, a izgorjela tijela sedam članova iste muslimanske porodice, od čega dva muškarca, tri žene i dvoje djece od dvije i tri godine, pronađena su u njihovom skloništu, navodi se u presudi Rajiću.

A. L. se prisjeća da je iz grupe zarobljenika izvedena u drugu kuću gdje su je silovali, nakon čega su je vratili sa ostalim zatočenicima i zapalili kuću. Kada ih je dim počeo gušiti, uz pomoć njene majke razvalili su vrata i pobjegli u šumu tražeći sigurnu teritoriju.

U šumi su proveli dva dana, nakon čega je većina izrazila želju da se predaju, jer su već bili promrzli, gladni i žedni. Ona i još jedna kolegica odlučile su ostati u šumi, a njima su se pridružila i dva muškarca.

"Ostat ću u šumi pa makar umrla"

- Ja sam ostala tu s kolegicom, nisam mogla njima živa u ruke, rekla sam ostat ću u šumi pa makar umrla - prisjetila se ona.

U narednih nekoliko dana grupi u kojoj je bila priključilo se još građana. Predali su se snagama UNPROFOR-a. Ona je živjela u Brezi, a onda se najprije vratila u Vareš a potom u Stupni Do 1999. godine.

- Smiraja nemam ni nakon 27 godina, kad dođe oktobar to su dani zbog kojih srca pucaju - ispričala je ona.

Njen današnji suprug, koji je također iz Stupnog Dola, bio je zarobljen u logoru. Kaže da joj je on bio najveća podrška u liječenju trauma iz rata.

- Imala sam veoma veliku podršku supruga i porodice, ali stigma od okoline je donijela druge traume, narod nije svario neke stvari i stvaraju i dodatne probleme žrtvama silovanja. Ima žena koje nisu još progovorile, možda ni ja ne bih odmah, ali su prije mene izašle druge žene na slobodnu teritoriju i ispričale šta se desilo pa sam odmah dobila taj status - ispričala je ona.

Sud BiH osudio je Miroslava Anića zvanog Firga, pripadnika jedinice "Maturice", na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Kiseljaka i Vareša.

- S ciljem osvajanja i uništavanja sela Stupni Do, Anić i drugi pripadnici jedinica "Maturice" i "Apostoli" su postrojeni, a Rajić je naredio da sve treba uništiti - navedeno je, između ostalog, u presudi Aniću, prema kojoj je u ovom napadu ubijeno 38 civila koji su ubačeni u kuće, opljačkani, a potom zapaljeni, a zapaljene su i sve ostale kuće u selu, kao i džamija.

Osuđeni bivši zvaničnici tzv. Herceg-Bosne

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za zločine u Varešu i Stupnom Dolu su na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni i bivši zvaničnici takozvane Herceg-Bosne predvođeni Jadrankom Prlićem.

Za ovaj zločin je Vrhovni sud Federacije osudio na 14 godina zatvora Dominika Ilijaševića zvanog Como, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene "Maturice" HVO-a, a Kantonalni sud u Novom Travniku osudio ga je na četiri i po godine zbog ubistva u Kiseljaku počinjenog tokom rata, nakon čega mu je izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina.

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Ermina Čurtića na pet i po godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima na području Vareša. On je proglašen krivim da je, kao vodič dijela jedinice "Maturice", učestvovao u napadu na Stupni Do i Vareš Majdan, nečovječno postupajući i pljačkajući civile.

Predsjednik Mjesne zajednice Stupnog Dola Emir Likić kaže kako će i ovog 23. oktobra obilježiti godišnjicu zločina Maršom mira, putem kojim su prošli njegove komšije. On govori kako je 38 ubijenih žrtava ogroman broj za njihovo malo selo.

- Uzmite za primjer da je troje djece do tri godine, jedno dijete od devet godina, jedno od 11 godina, starci od 80 godina, možete zamisliti kakav je zločin to bio - ispričao je Likić, dodajući da su njegova trojica amidža ubijeni na kućnom pragu.

Prisjećajući se događaja iz oktobra, Likić je kazao da je u jednoj kući ubijena cijela porodica od sedam članova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.