navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Korisno je znati

Stručnjaci otkrivaju savjete: Kako zaštititi odjeću od vlage i moljaca

Odlaganje stvari podrazumijeva i njihovu adekvatnu zaštitu, naročito ako se pakuje u podrumu ili u potkrovlje.

Objavljeno: 05.06.2022. u 22:38
get url
text

Više je načina da se zaštititi nesezonska garderoba, u zavisnosti od toga od čega je najprije treba sačuvati.
V

laga je veliki problem, jer pruža dobru podlogu za nastanak buđi. A to nije dobro ni za odjeću, niti za naše zdravlje.

Osim vlage, podjednako veliki problem predstavljaju i različiti insekti, prije svega moljci.

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta.

Zaštita garderobe od vlage

Kada je u pitanju zaštita od vlage, postoji više dobrih načina da je očuvate:

Zaštita uz pomoć spreja protiv vlage

Sprejevi posebno namijenjeni prskanju na odjeću štite tkaninu od prikupljanja vlage. Često ga koriste planinari, jer omogućava i lakše isparavanje znoja i sprečava upijanje tečnosti.

Upotrebljava se tako što se garderoba poprska prije odlaganja u ormar, kako bi imao najveći efekt. Međutim, treba biti oprezan prilikom izbora spreja, jer neki od njih sadrže silikon. Pa, ukoliko ste na njega alergični, ovakve sprejeve bi trebalo izbegavati.

Korištenje silika-gela koji upija vlagu

Silika-gel je često prisutan u komadima odjeće, obuće ili modnih dodataka, u vidu kesice. Ima prirodno svojstvo upijanja vlage gdje god se ostavi, što je navelo proizvođače da ga upotrebljavaju zbog njegove praktičnosti i efikasnosti. Dovoljan je vrlo mali paket silika-gela, kako bi se adekvatno upijala vlaga.

Upotreba aktivnog uglja u cilju upijanja vlage

Aktivni ugalj poznat je u medicini i narodu kao dobar upijač. Tako se upotrebljava i u trovanjima hranom ili kiselinama. A može se koristiti i u garderoberu kao zaštita odjeće od vlage.

Napunite posudicu aktivnim ugljem i postavite je u ormar i vaša odjeća će ostati suha.

Pakiranje odjeće u vakuum kese

Vakuum kese su odlično rješenje za čuvanje odjeće, smanjenje zauzetog prostora, zaštite garderobe od vlage, ali i insekata. Lako se koriste, jeftine su i pogodne za svaki vid garderobe. Za razliku od vakuum kesa, vreće od tkanine nisu poželjne za čuvanje garderobe, jer moljci mogu napraviti rupice u njima.

Usmjerite ventilator prema ormaru ili osigurajte dobru ventilaciju prostora

Prvi korak, kada primijetite da vaša odjeća počinje mirisati na vlagu, jeste da dobro izluftirate prostoriju u kojoj je čuvate. Ukoliko nema adekvatne ventilacije, možete postaviti ventilator, okrenuti ga ka ormaru i uključiti. Klima - uređaji su također pogodno privremeno rješenje za održavanje suhoće i niže temperature, kako bi se otklonio rizik za nastanak vlage.

Držite vrata od ormara otvorenim

Poželjno je da, kad god je moguće, vrata ormara budu otvorena. Cirkulacija zraka onemogućava nakupljanje vlage.

Održavajte temperaturu u prostoriji konstantnom i niskom

Opće je poznato da se gljivice lakše razmnožavaju na višim temperaturama, a obično je i veći postotak vlage. Također, kvaliteti tkanine ne pogoduje stalna promjena temperature. Poželjno je da temperatura bude bar ispod 23 stepena Celzijusa i bude stalno približno ista.

Koristite rešetke umjesto daski u ormaru

Ukoliko omogućite bolji protok zraka, korištenjem rešetki, manje su šanse da će doći do pojave vlage.

Dobro očistite ormar

Dobro čišćenje podrazumijeva trljanje čestkom i upotrebu sapuna ili deterdženta, pre odlaganja garderobe. Ali i nakon što je odložite, svaki put kad primijetite mrlje, poželjno je dobro očistiti čitav ormar. Također, vodite računa da dopustite unutrašnjosti garderobera da se dobro osuši poslije čišćenja, kako ne biste dobili kontraefekt. I svakako je poželjno da, što češće, u redovnim vremenskim intervalima, ispraznite i obrišete svoj ormar.

Garderobu odložite kao čistu i potpuno suhu

Nikako nemojte ostavljati stvari prije nego što su u potpunosti suhe ili ako nisu sasvim čiste. Jer to je upravo dobar teren za razvoj plijesni.

Nemojte stvari pakirati previše blizu jedne drugima

Pravilo ventilacije odnosi se i na same stvari međusobno. Odnosno, ukoliko je moguće, bolje je odjeću okačiti zasebno na ofingere, nego da ih pakirati jedne na druge.

Zaštita od moljaca

Kada je u pitanju zaštita garderobe od moljaca, treba biti naročito oprezan. Razlog za to je što oni imaju „skup ukus za odjeću“. Naime, napadaju najkvalitetnije komade garderobe, kao što su vuna, kašmir, krzno i svila. Zato je važno spriječiti njihov utjecaj na vrijeme.

Kesice sa lavandom

Kesice napunjene listovima i cvjetovima lavande, pored toga što svoju divnu aromu prenose i na garderobu, imaju efekt odbijanja insekata.

Koristite kombinaciju biljaka sa jakim mirisom

Ako vam lavanda nije dostupna, u iste svrhe možete koristiti drugo suho lišće, poželjno od biljaka jakog mirisa. Ruzmarin, karanfilić, majčina dušica i kedar neki su od takvih primjera.

Pomiješajte ih u bilo kojoj razmjeri, stavite u kesicu i okačite u garderober.

Svu garderobu iznova operite na visokoj temperaturi

Ako ste već zapazili dejstvo moljaca na svojoj odjeći, najbolje je reagirati radikalno - oprati odjeću na visokoj temperaturi, dobro je osušiti, očistiti garderober i zatim odložiti.