Kamere koje će policijaci nositi na uniformama koštat će blizu pola miliona KM, stoga se postavlja pitanje koliko će one uistinu unaprijediti sigurnost građana.

- MUP KS još jednom pokazuje opredjeljenje u borbi za suzbijanje korupcije, monitoring kvaliteta rada i ponašanja policijskih službenika, ali i samih građana u međusobnoj interakciji - naveo je, između ostalog, Katica u izjavu za Fenu čime indirektno aludira da je policija u KS korumpirana.  

Stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević izjavio je za Faktor da će body kamere s jedne strane zaštititi građane "u smislu nezakonitog postupanja policije", ali će one, s druge strane, "puno više štetiti samoj policiji".

-  Policija će biti pod stalnim pritiskom od unutrašnjih istraga i slično. Skoro sve evropske zemlje imaju sistem audio- vizuelnog snimanja i u policijskim vozilima kao i kamere kao sastavni dio temeljne opreme policajca – kazao je Dizdarević.

Podsjetimo, još u martu 2021. godine, tokom mandata prethodnog saziva Vlade KS u kojoj je Katica vršio istu funkciju, najavio je da će "svi policajci Kantona Sarajevo na terenu uskoro biti opremljeni kamerama koje će stalno biti uključene upravo kako bismo podigli kvalitet rada i transparentnosti".

To se, jasno, nije desilo. Hoće li ministar ovaj put ispuniti svoje obećanje, znat će se na proljeće naredne godine.