open-navfaktor-logo
search
Višemilionska šteta
Strujni udar: Ko je odgovoran za havariju u Fojnici
Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine je saopćeno da je do nesreće došlo zbog neispravnosti relejnih zaštita u postrojenju male hidroelektrane (MHE) Mujakovići na rijeci Jezernici
04.12.2019. u 12:47
get url
text

Nesreće do kojih dolazi zbog mnogobrojnih problema u radu malih hidroelektrana su sve učestalije i odgovorni moraju da saniraju štete, a ne lokalna zajednica, stav je Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili iz Koalicije, posljednja u nizu nesreća desila se u nedjelju u Mjesnoj zajednici Prokos u općini Fojnica. U jutarnjim satima, usljed enormnog povišenja napona električne energije, mještane je zadesila velika havarija na kućanskim aparatima i drugima uređajima koji se napajaju sa lokalne mreže. Više od 500 domaćinstava i brojni privredni subjekti u mjesnoj zajednici Prokos pretrpjeli su višemilionsku materijalnu štetu.

Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine je saopćeno da je do nesreće došlo zbog neispravnosti relejnih zaštita u postrojenju male hidroelektrane (MHE) Mujakovići na rijeci Jezernici, u vlasništvu kompanije "Intrade energija" iz Sarajeva. Naime, ova kompanija u svom vlasništvu ima još tri MHE na području Fojnice.

-Ovo nije prvi put da spomenuta MHE pravi probleme lokalnom stanovništvu. Tokom šestog mjeseca 2011. godine došlo je do pucanja cijevi MHE Mujakovići, što je prouzrokovalo značajnu materijalnu štetu na lokalnoj cesti koja vodi prema Prokoškom jezeru. Pucanja cijevi su i nakon toga bila brojna, pa su ih pod pritiskom javnosti prošle godine zamijenili željeznim - tvrdi Robert Oroz, predsjednik Eko udruženja "Gotuša" iz Fojnice.

Miloš Orlić, koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH, ističe da moramo shvatiti da su MHE beznačajne za društvenu zajednicu, ali i za energetski sektor naše zemlje u cjelini.

-MHE Mujakovići (1,6 MW) godišnje proizvede mizerne količine energije u odnosu na cjelokupnu proizvedenu energiju u BiH, a taj novac od prodaje energije je čist profit pojedinca. Šteta koju je napravila ova MHE je višemilionska. Ta šteta se odnosi na cjelokupnu lokalnu zajednicu. Za to neko mora odgovarati i snositi troškove - kaže Orlić.

Dokaz da se havarije ne dešavaju samo sa spomenutom MHE, jeste i slučaj iz šestog mjeseca ove godine gdje je došlo do oštećenja lokalnog puta Nemila-Bistričak uzrokovanog pucanjem cijevi MHE Bistričak.

-Investitor je cijevi postavio po sredini puta koji je saniran  nakon oštećenja prouzrokovanih poplavama iz 2014. godine. U sanaciju je Vlada Zeničko-Dobojskog kantona uložila više od milion KM, a nemarnost investitora ove MHE je dovela do havarije koja je pogodila cijelu lokalnu zajednicu - podsjetio je Orlić.

Iz Koalicije za zaštitu rijeka dodaju da se ovakve stvari ne smiju zataškavati i da društvo i vlasti moraju shvatiti da male hidroelektrane nisu rješenje već dio problema zbog kojih svi trpimo značajne ekološke i materijalne štete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.