open-navfaktor-logo
search
Nalazi se u Srbiji
Sud BiH naredio raspisivanje potjernice za Branetom Petkovićem, optuženim za zločine kod Goražda
Sud Bosne i Hercegovine donio je naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice za Branetom Petkovićem, optuženim za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda.
08.07.2022. u 11:29
get url
text

Za 16. juni ove godine bilo je zakazano ročište na kojem se Petković, koji se nalazi u Srbiji, trebao izjasniti o krivnji, ali optuženi nije pristupio, pojasnili su iz Državnog suda, kao što to nije uradio ni ranije, odnosno 10. marta ove godine kada je naprije bilo planirano njegovo izjašnjenje.

- Sud je donio rješenje kojim se optuženom određuje pritvor, a koji po ovom rješenju može trajati najduže tri godine, računajući od dana i časa lišenja slobode - kazali su u Sudu BiH.

Iz ove pravosudne institucije su ranije naveli da se svi dopisi optuženom dostavljaju putem Ministarstva pravde BiH, na način da se uputi zamolnica za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnim organima u susjednoj državi.

Optužnica koja je potvrđena u novembru 2020. godine, tereti Petkovića da je, kao nadređena osoba de jure i de facto komandiru Rejonskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srpske općine Goražde, komandirima i pripadnicima čete Općinskog štaba TO-a, iako je znao ili mogao znati da se njemu podređeni pripadnici spremaju da izvrše, odnosno da su već učinili krivično djelo, propustio da preduzme nužne i razumne mjere da ih spriječi u tome i da kazni počinioce.

- U okviru oružanog pješadijskog napada na civilno bošnjačko stanovništvo naselja Lozje – Kokino Selo (općina Goražde), među kojim je bio veći broj žena i djece, 22. maja 1992. godine ubijeno je najmanje 16 osoba bošnjačke nacionalnosti - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Prema istom saopćenju, u toku tog napada zarobljeno je sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni u nepoznatom pravcu i ubijeni, a njihovi posmrtni ostaci su pronađeni 17. marta 1993. godine u masovnoj grobnici u mjestu Šišeta u općini Goražde.

Britanska sutkinja Joana Korner je ranije u izvještaju o provedbi preporuka Državnom tužilaštvu navela da moguća korist od optužnica protiv osoba koje su nedostupne "ne opravdava ni utrošak vremena ni utrošak resursa", ali s druge strane takva praksa nije zaobišla ni ostala tužilaštva u BiH, o čemu je Birn ranije pisao.

Nedavno je u Sudu BiH počelo suđenje Branislavu Lasici, bivšem komandiru čete TO-a Podkamen i Miroslavu Miloviću, nekadašnjem komandantu Rejonskog štaba TO-a Srpske općine Goražde, koji se terete za zločin počinjen u Lozju u maju 1992. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.