Tužitelj Dubravko Čampara zatražio je produženje pritvora za Senu Hamzabegović, koja se tereti da je u više navrata novac, u ukupnom iznosu oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM), uputila za finansiranje terorističkih aktivnosti i formacija te djelovanje državljana BiH u okviru tih struktura na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Glavni razlog, kako je rekao Čampara, jeste njeno dvojno državljanstvo – Bosne i Hercegovine te Švicarske Konfederacije.

- Jako dugo ćemo čekati da se ovaj slučaj pokrene ili nastavi - istakao je Čampara nakon što je konstatirao da postoji strah od bjekstva optužene, kao i da je potpisan sporazum o izručenju između BiH i Švicarske.

Tužilac Čampara je kazao da je Hamzabegović ranije osuđivana, te smatra da postoje svi zakonom propisani uvjeti da se njoj produži pritvor. Čampara je dodao da se radi o osobi koja je u kontinuitetu radila krivična djela za koja se tereti, te da se razlozi i okolnosti, koji su ranije utvrđeni za mjere pritvora, nisu promijenili.

- Suprug Sene Hamzabegović još uvijek se nalazi u bjekstvu - rekao je tužilac.

Muradif Hamzabegović, suprug optužene, prema ranijim navodima Državnog tužilaštva, bio je visokopozicionirani pripadnik takozvanog ISIL-a.

Sena Hamzabegović je u septembru 2011. osuđena, po sporazumu o priznanju krivice, na uvjetnu kaznu od jedne godine s rokom kušnje od pet godina zbog pripadnosti organizovanoj grupi koja je krijumčarila državljane BiH u Švicarsku, a tada joj je izrečena i novčana kazna od 3.000 KM.

Sporazumom je Hamzabegović priznala da je tokom augusta 2009. prevozila migrante iz Slovenije u Švicarsku u vozilu švicarskih registarskih oznaka, te da je u tuzlanskom naselju Husino od migranata primila ugovoreni iznos novca i odredila ko će kojim vozilom biti prevezen iz BiH.

Senin suprug Muradif Hamzabegović je bio optužen u istom predmetu te je kasnije, zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krijumčarenja ljudi, osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora i novčanu u iznosu od 20.000 KM.

Prema publikaciji Atlantske inicijative, Muradif Hamzabegović nije nikada odslužio ovu kaznu jer je u kasno proljeće 2013. godine otišao u Siriju. Advokat Suad Suljić je naveo da su mjere pritvora bespotrebne s obzirom da je optuženoj otkazan stan u Švicarskoj, te da je dobila otkaz na poslu koji je imala u toj državi. Dodaje kako su optuženoj već oduzete putne isprave Bosne i Hercegovine te Švicarske.

- Sena Hamzabegović je pokušala da se razvede od Muradifa (…) posljednjih šest godina nema kontakt s mužem - dodao je advokat, obrazlažući da optužena ni na koji način nije u mogućnosti stupiti u kontakt s mužem.

Obrana je dodala da je imala problema s mužem, te da je određene aktivnosti bila prisiljena obaviti radi svoje i sigurnosti svoje djece. Advokat smatra da bi mjere zabrane da boravi u kući i javljanje u policijsku stanicu bile najbolje.

Kao dodatnu okolnost za ukidanje mjera pritvora, advokat Suljić je naveo da se optužena nalazi u lošem zdravstvenom stanju i da pritvor negativno utječe na njeno psihičko stanje. Odbrana je također navela da je optužena spremna na saradnju s Tužilaštvom BiH i svjedočiti pred postupajućim tužiocem. Optužena Hamzabegović je kazala da je saglasna sa svime što je rekao njen branilac. Državni sud će u zakonskom roku donijeti odluku o produženju mjera pritvora za optuženu.

Nakon završetka ročišta, novinarima Birna je rečeno da je Sud BiH optužnicu protiv Hamzabegović potvrdio 9. septembra.