open-navfaktor-logo
search
Finansiranje terorizma
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Sene Hamzabegović, zatraženo produženje pritvora
Nakon potvrđivanja optužnice za finansiranje terorističkih aktivnosti, Tužilašstvo Bosne i Hercegovine je zbog opasnosti od bjekstva, zatražilo je produženje pritvora za Senu Hamzabegović, dok je Obrana zatražila propisivanje mjera zabrane uz javljanje u policijsku stanicu.
13.09.2021. u 14:05
get url
text

Tužitelj Dubravko Čampara zatražio je produženje pritvora za Senu Hamzabegović, koja se tereti da je u više navrata novac, u ukupnom iznosu oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM), uputila za finansiranje terorističkih aktivnosti i formacija te djelovanje državljana BiH u okviru tih struktura na stranim ratištima Sirije i Iraka.

Glavni razlog, kako je rekao Čampara, jeste njeno dvojno državljanstvo – Bosne i Hercegovine te Švicarske Konfederacije.

- Jako dugo ćemo čekati da se ovaj slučaj pokrene ili nastavi - istakao je Čampara nakon što je konstatirao da postoji strah od bjekstva optužene, kao i da je potpisan sporazum o izručenju između BiH i Švicarske.

Tužilac Čampara je kazao da je Hamzabegović ranije osuđivana, te smatra da postoje svi zakonom propisani uvjeti da se njoj produži pritvor. Čampara je dodao da se radi o osobi koja je u kontinuitetu radila krivična djela za koja se tereti, te da se razlozi i okolnosti, koji su ranije utvrđeni za mjere pritvora, nisu promijenili.

- Suprug Sene Hamzabegović još uvijek se nalazi u bjekstvu - rekao je tužilac.

Muradif Hamzabegović, suprug optužene, prema ranijim navodima Državnog tužilaštva, bio je visokopozicionirani pripadnik takozvanog ISIL-a.

Sena Hamzabegović je u septembru 2011. osuđena, po sporazumu o priznanju krivice, na uvjetnu kaznu od jedne godine s rokom kušnje od pet godina zbog pripadnosti organizovanoj grupi koja je krijumčarila državljane BiH u Švicarsku, a tada joj je izrečena i novčana kazna od 3.000 KM.

Sporazumom je Hamzabegović priznala da je tokom augusta 2009. prevozila migrante iz Slovenije u Švicarsku u vozilu švicarskih registarskih oznaka, te da je u tuzlanskom naselju Husino od migranata primila ugovoreni iznos novca i odredila ko će kojim vozilom biti prevezen iz BiH.

Senin suprug Muradif Hamzabegović je bio optužen u istom predmetu te je kasnije, zbog udruživanja radi činjenja krivičnih djela i krijumčarenja ljudi, osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora i novčanu u iznosu od 20.000 KM.

Prema publikaciji Atlantske inicijative, Muradif Hamzabegović nije nikada odslužio ovu kaznu jer je u kasno proljeće 2013. godine otišao u Siriju. Advokat Suad Suljić je naveo da su mjere pritvora bespotrebne s obzirom da je optuženoj otkazan stan u Švicarskoj, te da je dobila otkaz na poslu koji je imala u toj državi. Dodaje kako su optuženoj već oduzete putne isprave Bosne i Hercegovine te Švicarske.

- Sena Hamzabegović je pokušala da se razvede od Muradifa (…) posljednjih šest godina nema kontakt s mužem - dodao je advokat, obrazlažući da optužena ni na koji način nije u mogućnosti stupiti u kontakt s mužem.

Obrana je dodala da je imala problema s mužem, te da je određene aktivnosti bila prisiljena obaviti radi svoje i sigurnosti svoje djece. Advokat smatra da bi mjere zabrane da boravi u kući i javljanje u policijsku stanicu bile najbolje.

Kao dodatnu okolnost za ukidanje mjera pritvora, advokat Suljić je naveo da se optužena nalazi u lošem zdravstvenom stanju i da pritvor negativno utječe na njeno psihičko stanje. Odbrana je također navela da je optužena spremna na saradnju s Tužilaštvom BiH i svjedočiti pred postupajućim tužiocem. Optužena Hamzabegović je kazala da je saglasna sa svime što je rekao njen branilac. Državni sud će u zakonskom roku donijeti odluku o produženju mjera pritvora za optuženu.

Nakon završetka ročišta, novinarima Birna je rečeno da je Sud BiH optužnicu protiv Hamzabegović potvrdio 9. septembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.