open-navfaktor-logo
search
Lažni tvitovi
Sud na Manhattanu zaprimio tužbu, hoće li Musk morati otići iz Tesle
Društvene mreže mogu biti itekako “skliske“ ako ih zloupotrebljavamo. To bi mogao osjetiti i Elon Musk, izvršni direktor Tesle, koji je optužen zbog lažnih tvitova
28.09.2018. u 10:16
get url
text
Elon Musk
Elon Musk

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je Muska za prevaru zbog niza lažnih tvitova i traži ne samo da ga se ukloni s čela tog proizvođača električnih automobila, nego i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj kompaniji čije su dionice na berzi.

Tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na federalnom sudu na Manhattanu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze i da je to za kompaniju "najbolji put naprijed".

Informacije o Twitter oglasima i zaštiti privatnosti

Smišljena prevara pričom o investitorima

Osnivač Tesle poručio je početkom augusta kako investitori podupiru taj plan, da je finansiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici - za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tvitovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom na to da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao ni s jednim mogućim finansijerom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji, kojega je SEC optužio za prevaru u vezi s vrijednosnim papirima.

Musk je poručio da nije učinio ništa loše.

- Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao - poručio je Musk u saopćenju.

SEC u tužbi traži da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompaniji čije su dionice uvrštene na berzu, što je vrlo rijedak potez SEC-a protiv direktora neke poznate firme.

SEC također traži građansku novčanu kaznu i druge pravne lijekove protiv Muska.

Tužbe i zbog pada vrijednosti dionica

Najava Muska da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze prije ove, rezultirala je i tužbom nekoliko ulagača, koji su zbog toga izgubili milione dolara.

Jer, ubrzo nakon Muskove najave, cijena dionice Tesle pala je za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Premda je sljedećih dana cijena dionice pala, neki ulagači, koji su i prije igrali na pad cijene dionice Tesle, optužili su Muska za zavaravanje tržišta.

Između ostalog, optužili su Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice Tesle.

Nakon vijesti o SEC-ovoj tužbi, cijena dionice Tesle pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za 12 posto.

Kako piše BBC, Elon Musk u velikim je problemima.

Mogući rasplet i reakcije fanova

Najgori scenarij za Muska bit će plaćanje goleme kazne, a usto bi mu moglo biti zabranjeno da u budućnosti bude direktor bilo koje kompanije u SAD-u, koja je na berzi. To znači da bi njegovi dani upravljanja kompanijom Tesla bili gotovi, što je gotovo nezamislivo za firmu koja je isprepletena s Muskovom osobnošću i vizijom.

- Mislim da je važno pitanje kako izdati kaznu koja će disciplinirati Muska, ali koja istovremeno neće uništiti njegovu vrijednost za dioničare Tesle - rekao je profesor Joseph Grundfest s Pravnog fakulteta na Stanfordu te bio član spomenute Komisije koja tuži Muska.

Profesor Grundfest je za BBC izjavio kako postoji nekoliko rješenja za Muska da ostane u kompaniji, ako mu bude izrečena najstroža kazna.

- Možete zamisliti da postane glavni u odjelu za proizvodnju, dok neko drugi preuzima direktorsku poziciju. Ili, može dobiti “dadilju za Twitter“, što bi značilo da ne smije komunicirati ni s kim o kompaniji prije nego što njegove tvitove ne provjeri odgovorna dorasla osoba - rekao je profesor.

Iz Tesle nisu htjeli komentirati Muskovu budućnost. No profesor Grundfest podsjetio je na slučaj američke poduzetnice Marthe Stewart. Ona je zbog pronevjere odslužila zatvorsku kaznu, pristala na petogodišnju zabranu upravljanjakompanijom te je umjesto toga bila šefica kreativnog odjela pet godina. Ipak, u Muskovom slučaju, SEC ne zahtijeva zatvorsku kaznu.

Profesor Grundfest je zaključio kako treba priznati da Amerikanci vode u objavljivanju glupih tvitova.

Postavlja se pitanje i kako će reagirati Teslini i Muskovi fanovi. Oni koji su odani fanovi već su frustrirani ovim potezom SEC-a, a usto su ljutiti i zabrinuti oko budućnosti firme. Osim SEC-a, i američki javni tužioci su izvijestili kako su u ranim fazama istrage koju provode o toj kompaniji.

Musk će se uskoro suočiti i s tužbom britanskog ronioca, koji ga tuži za klevetu nakon što je Musk na Twitteru više puta rekao da je pedofil.

Neki od Muskovih fanova stoga govore da je sam sebi nanio veliku štetu, jer sve ovo izazvano je njegovim nepotrebnim postupcima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.